Bezlepková buchta s avokádem

13.06.2020

Buchta s avokádem je slazená medem takže není vegan, ale med jde nahradit jakýmkoliv sladidlem (např. javorovým sirupem nebo čekankovým sirupem,..) a pak bude zcela vegan :)  Příprava je jednoduchá a díky přidaným fazolím obsahuje i nějaké bílkoviny navíc. 




Suroviny:

  • 1 plechovka červených fazolí (fazole slijeme a dobře propláchneme)
  • 150g vydlabaného avokáda
  • 150g medu
  • 70g vody
  • 10g psyllia
  • 20g bio kakaa
  • 150g celozrnné rýžové mouky
  • 50g celozrnné pohankové mouky
  • 20g kakaových bobů
  • 20g bio strouhaného kokosu
  • 30g sušených brusinek


Fazole s avokádem nejdříve rozmixujeme pomocí tyčového mixéru do hladké konzistence a do rozmixované směsi přimícháme všechny tekuté suroviny. Zvlášť smícháme sypké suroviny a pak vše společně dobře promícháme. Těsto dáme do vhodné nádoby s pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 200°C zhruba 45 minut.



Pohanka je výborným zdrojem vitaminů skupiny B, fosforu, vápníku, hořčíku, železa a (rutinu?). Co se týká množství rutinu v pohance tak se na tohle téma názory liší. Jedna studie uvádí, že větší množství rutinu v pohance je pouze v listech a aby se rutin vstřebal potřebuje k tomu zároveň vitamín C, který pohanka neobsahuje. Dále pohanka obsahuje velké množství vlákniny a zvýšený obsah bílkovin. Snižuje hladinu LDL cholesterolu.

Psyllium je druh vlákniny, která je rozpustná ve vodě a prochází trávicím traktem aniž by se rozložila a vstřebala. Pomáhá léčit zácpu a průjem a pozitivně působí na hladinu krevního cukru či cholesterolu a pomáhá při hubnutí. Působí jako prebiotikum.

Kakao je zdrojem vitamínů a minerálů hlavně hořčíku a železa a obsahuje také antioxidanty. Konzumace kakaa bývá spojována s pocity dobré nálady a uvolněním.

Nepražené kakaové boby obsahují hořčík, síru, železo, mangan, chrom, zinek a měď. Jsou považovány za nejlepší přirozené antidepresivum díky dopaminu a serotoninu. Podporují imunitní systém.

Brusinky obsahují mnoho antioxidantů, vitamín C, A, E, vlákninu, železo, vápník, draslík. Jsou známé svými pozitivními účinky na močové ústrojí, zamezují tvorbu zubního kazu pokud neobsahují přidaný cukr, pomáhají při některých nemocech žlučníku, při léčbě cukrovky, posilují imunitu. Lidé, kteří používají léky na ředění krve jako je například warfarin, by brusinky neměli konzumovat jelikož mohou snížit protisrážlivý účinek léku a vyvolat tak nebezpečné krvácení. 

Fazole obsahují vit. B, bílkoviny, vlákninu, sacharidy a minerální látky. Působí kladně na funkci ledvin. Snižují hladinu škodlivého LDL cholesterolu a podle některých názorů působí preventivně a proti rakovině.

Kokos obsahuje hodně nasycených tuků takzvaných triglyceridů, které jsou snadno stravitelné a v těle se snadno zpracují na zdroj energie než aby se ukládaly na tuk.

Avokádo se řadí mezi superpotraviny a obsahuje vitamín K, C, B5, B5, E, A, B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (nacin), kyselinu listovou, draslík, hořčík, mangan, měď, železo, zinek, fosfor a spoustu vlákniny. Avokádo neobsahuje cholesterol ani sodík a má nízký obsah nasycených tuků. I když je avokádo považováno za potravinu s vysokým obsahem tuků ve skutečnosti tomu tak není jelikož většinu tuku v avokádu tvoří kyselina olejová- mononenasycená mastná kyselina, která je hlavní složkou i v olivovém oleji (tlumí záněty v těle). Avokádo snižuje hladinu cholesterolu, podporuje zdraví, je skvělý antioxidant chránící oči, prevence rakoviny, zmírňuje příznaky artritidy, prevence osteoporózy a může být i pomocníkem při hubnutí. 

Med pomáhá při nachlazení, viróze, kašli, poruchách krevního oběhu a zažívacího ústrojí. Snižuje krevní tlak, dodává tělu energii aniž by zatěžoval trávicí systém. Zklidňuje střeva u neinfekčních průjmů a pomáhá při problémech neurotického charakteru.