Quinoa s fazolemi avokádem a zelenými lusky
Málokdo asi ví, že avokádo je ojedinělý druh ovoce (ani já to nevěděla), které obsahuje téměř 20 vitamínů a minerálních látek v každé porci. Má nízký obsah cukru, obsahuje vlákninu a pomáhá udržovat pocit sytosti delší dobu. Má však mnohem více skvělých účinků na zdraví, ale o tom později. Chuť avokáda se odvíjí od jeho správné zralosti což může být trochu problém. Pokud kupujete avokádo nemělo by být tvrdé, ale ani extra měkké. Vynikající je třeba i jen tak na pečivu s trochou soli, ale fantazii a chuti se meze nekladou :)
Příprava tohoto jídla je velmi jednoduchá a budeme potřebovat jen pár surovin.
Množství zhruba na 1 porci:
- 160g uvařené quinoi
- 1 malé avokádo
- 100g uvařených červených fazolí (plechovka- vždy je proplachuji)
- 150g uvařených zelených fazolových lusků
- sůl, pepř a pár kapek citronové šťávy (nemusí být)
Všechno kromě avokáda smícháme dohromady, okořeníme a promícháme. Nahoru pak už jen dáme nakrájené avokádo.
Avokádo se řadí mezi superpotraviny a obsahuje vitamín K, C, B5, B5, E, A, B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (nacin), kyselinu listovou, draslík, hořčík, mangan, měď, železo, zinek, fosfor a spoustu vlákniny. Avokádo neobsahuje cholesterol ani sodík a má nízký obsah nasycených tuků. I když je avokádo považováno za potravinu s vysokým obsahem tuků ve skutečnosti tomu tak není jelikož většinu tuku v avokádu tvoří kyselina olejová- mononenasycená mastná kyselina, která je hlavní složkou i v olivovém oleji (tlumí záněty v těle). Avokádo snižuje hladinu cholesterolu, podporuje zdraví, je skvělý antioxidant chránící oči, prevence rakoviny, zmírňuje příznaky artritidy, prevence osteoporózy a může být i pomocníkem při hubnutí.
Quinoa patří mezi superpotraviny především kvůli nutriční kvalitě. Obsahuje komplexní sacharidy, bílkoviny, polynenasycené mastné kyseliny, vápník, hořčík, železo, zinek, vitamíny skupiny B, vit. C, E, a beta-karoten. Je velmi dobře stravitelná a nenadýmá, pomáhá snižovat krevní tlak, je prevencí pro lidi trpící migrénami, prevence kardiovaskulárních chorob, rakoviny tlustého střeva a chorob ledvin.
Himalájská růžová sůl obsahuje 84 základních lidských živin, vápník, hořčík, draslík, měď, železo, fosfor, bor, chrom, fluor, jod, mangan, molybden, selen, zinek a ještě další. I přes veškerá pozitiva používání soli je doporučené množství max. 1 čajová lžička denně.
Zelené fazolové lusky mají vliv na kvalitu nehtů, pleti, vlasů. Zvyšují imunitu, mají močopudné účinky, podporují činnost ledvin, uklidňují nervy. Musí se vždy tepelně upravit jinak by mohly být pro tělo škodlivé.
Fazole obsahují vit. B, bílkoviny, vlákninu, sacharidy a minerální látky. Působí kladně na funkci ledvin. Snižují hladinu škodlivého LDL cholesterolu a podle některých názorů působí preventivně a proti rakovině.