Rostlinné proteiny

07.06.2019


Konopný protein - je nejkvalitnější protein, obsahuje všech 23 aminokyselin a vzácných proteinů albuminu ( má zásadní funkci na látkovou přeměnu) a desetinu. Je zdrojem důležitých omega 3, 6 i 9 nenasycených mastných kyselin. Je skvělý pro stavbu svalů, detoxikaci, po operacích nebo úrazech.

Rýžový protein - obsahuje esenciální aminokyseliny, vitamíny B, E a vlákninu. Nalezneme v něm jen minimum látek, které by měly způsobovat alergii, proto je vhodný i pro alergiky a citlivé jedince.

Hrachový protein - snižuje cholesterol, obsahuje BCCA aminokyseliny, které se zpracovávají přímo ve svalstvu nikoli v játrech a tím pádem se podílí na efektivní stavbě svalové tkáně a regeneraci svalů.

Dýňový protein - má velmi vysoký obsah proteinu a nízký obsah tuků, je bohatý na antioxidanty, vlákninu, omega 3 a 6 mastné kyseliny či zinek. Pomáhá v trávení a normalizaci hladiny cukru.

Mandlový protein - má vysoký podíl aminokyselin BCCA a tak je vhodný nejen pro vegany, ale i pro aktivní sportovce a fitness. Má vysoký obsah vlákniny, bílkovin a minimum tuku.

Samozřejmě je ještě více rostlinných proteinů, ale zaměřila jsem se jen na ty, které používám :)

Můžu doporučit e-shop PURITAS, kde jsou často akce a slevy. Při registraci a větším nákupu jsou slevy ještě větší:) Dále mé oblíbené e-shopy jsou,.... Grizly.cz, Aktin.cz, Prozdravi.cz, AWA shop, Holisticky.cz, VIA NATURAE


Čím jsou pro nás bílkoviny důležité

Bílkoviny společně s tuky a sacharidy tvoří tři hlavní makroživiny důležité pro zdravý lidský organismus. Tělo potřebuje bílkoviny nejen pro stavbu, ale také pro regeneraci tkání, silný imunitní systém a tvorbu důležitých hormonů. Správný příjem bílkovin pomáhá udržovat normální váhu a dokonce podporuje hubnutí, protože zvyšuje metabolismus, lépe zasytí a zažene tím hlad. Nadbytek stejně tak jako nedostatek jedné nebo více makroživin se dříve nebo později projeví různými zdravotními problémy jako je obezita, cukrovka, nemoci srdce a cév a další. Bílkoviny tvoří základní stavební jednotku v těle a vytváří se z nich tkáně orgánů, buňky, pojiva, proto je najdeme téměř všude - ve svalech, kůži, kostech. Nedostatek bílkovin v těle způsobuje úbytek svalové hmoty, oslabený imunitní systém, zvýšenou chuť na sladké, bolesti svalů a kloubů a otoky. 

Nadbytkem bílkovin trpí játra, která nestíhají zpracovat vysoký přísun bílkovin. Zvyšuje se krevní tlak, cholesterol a může se pak objevit nemoc zvaná DNA. 

Bílkoviny samy o sobě můžou vyvolat i alergické reakce a to zejména alergie na mléko, vajíčka, sóju nebo mořské plody.

 

Kde se ukrývají rostlinné bílkoviny

Luštěniny - sója, ( tofu, tempeh, sójové mléko a jogurty ), čočka, fazole, hrách, cizrna,..

Obiloviny - pohanka, amarant, quinoa, oves, ovesné vločky, pšeničné klíčky,...

Ořechy - mandle, kešu, lískové , vlašské, arašídy,....

Semena - dýňová, lněná, sezamová, slunečnicová, chia, konopná,...

Zelenina - brokolice, růžičková kapusta, špenát, brambory, dýně,...


A kolik bychom měli sníst bílkovin denně? Obvykle se uvádí 0,8 g bílkovin na 1 kg tělesné hmotnosti. To znamená, že pokud člověk váží kolem 60 kg měl by denně sníst 48 g bílkovin. Lidé v rekonvalescenci po vážném úrazu či nemoci by měli zvýšit příjem bílkovin na 1,2 g na 1 kg tělesné hmotnosti.