Vegan bezlepkové banánovo-arašídové muffiny

21.03.2019

Na 6 ks budeme potřebovat banán 180g, arašídové máslo 40g, dýňový protein 20g, mandlový protein 20g, ovesné vločky 70g, 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů a vodu 50g 

Banán vidličkou rozmačkáme a přidáme k němu arašídové máslo, proteiny, vločky, kypřící prášek a nakonec vodu a všechno promícháme. Muffinové formičky naplníme do poloviny, položíme vypeckovanou datli a tu zakryjeme těstem. Místo datlí můžeme dovnitř dát cokoliv jiného podle chuti,.... Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi tak 25 minut. Nečekejte žádné nadýchané těsto, ale spíše hodně hutné a mokré.


Ovesné vločky jsou jednou z nejznámějších potravin zdravé stravy. Obsahují např. vit. B, E, zinek, draslík, hořčík, lecitin, železo, sacharidy, tuky a bílkoviny. Jsou lehce stravitelné a regulují cholesterol a glukózu v krvi. Pomáhají snižovat krevní tlak a blahodárně působí na nervovou soustavu a tlumí činnost štítné žlázy.

Banán působí blahodárně na náš mozek, na soustavu nervovou, svalovou a trávicí. Je vhodný pro osoby s žaludečními vředy a nemocným žaludkem. Obsahuje vit. skupiny B, vit. A, hořčík, vápník, fosfor a draslík ten má vliv na normalizaci krevního tlaku. Obsahuje také aminokyselinu tryptofan, kterou tělo zpracovává na serotonin a ten je ,,zodpovědný,, za dobrou náladu:) Nezralé banány můžou způsobit plynatost. 

Mandlový protein - má vysoký podíl aminokyselin BCCA a tak je vhodný nejen pro vegany, ale i pro aktivní sportovce a fitness. Má vysoký obsah vlákniny, bílkovin a minimum tuku.

Dýňový protein - má velmi vysoký obsah proteinu a nízký obsah tuků, je bohatý na antioxidanty, vlákninu, omega 3 a 6 mastné kyseliny či zinek. Pomáhá v trávení a normalizaci hladiny cukru.

Arašídové máslo je bohatým zdrojem proteinů, zdravých tuků omega-3 a 6 mastných kyselin. Pomáhá chránit mozkové buňky a zlepšuje paměť a soustředění.

Datle obsahují draslík, měď, železo, vit. A, B, niacin. Pečují o svěžest a soustředěnost, startují energetickou přeměnu ve všech buňkách a proto jsou ideálním zdrojem na doplnění energie.