Vegan cizrna na kari s rýží

18.05.2019

Na 3 porce budeme potřebovat 300g uvařené cizrny, 30g kokosového másla nebo 300ml kokosového rostlinného nápoje, 1 cibuli, 1 lžíci řepkového oleje, kari, sůl, šťávu asi tak z poloviny citronu, pár kapek Tamari a na zahuštění zhruba 2 vrchovaté lžíce čirokové mouky (nebo jiné bezlepkové)

Na oleji si lehce osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme uvařenou cizrnu, kokosové máslo nebo kokosový nápoj, koření a zalijeme asi tak 1 litrem vody (při použití rostlinného nápoje 700ml vody) a vše společně krátce povaříme. Nakonec zahustíme moukou rozmíchanou v trošce vody a až úplně nakonec zakápneme citronovou šťávou podle chuti. Podáváme nejlépe s rýží:)


Cizrna neboli římský hrách obsahuje bílkoviny, komplexní sacharidy a tuky, vit. B15, železo, vápník, hořčík, fosfor. Při problémech s nadýmáním je vhodné vařit luštěniny společně s bylinkami jako je bazalka, oregano, majoránka, saturejka nebo libeček.

Řepkový olej obsahuje velmi málo nasycených mastných kyselin a naopak významné množství esenciálních mastných kyselin omega-6 a 3 a přispívá tak k udržení normální hladiny cholesterolu.

Himalájská sůl růžová obsahuje 84 základních lidských živin, vápník, hořčík, draslík, měď, železo, fosfor, bor, chrom, fluor, jod, mangan, molybden, selen, zinek a ještě další. I přes veškerá pozitiva používání soli je doporučené množství max. 1 čajová lžička denně.

Kokos obsahuje hodně nasycených tuků takzvaných triglyceridů, které jsou snadno stravitelné a v těle se snadno zpracují a spíše se spotřebují jako zdroj energie než aby se ukládaly na tuk.

Čiroková mouka má vyšší obsah proteinů. Čirok je bohatý na antioxidanty, vitamíny skupiny B a některé minerály jako třeba vápník, draslík, hořčík. Čirok pomáhá proti zánětu, při únavě, působí kladně na nervovou soustavu, snižuje hladinu cholesterolu, upravuje hladinu cukru v krvi, má blahodárný vliv na oči a pokožku. Podporuje metabolismus.

Rýže je dobře stravitelná, zasytí, dokáže regulovat hladinu cukru v krvi a snížit krevní tlak. Je bohatá na škrob a obsahuje velké množství aminokyselin, vitamíny B6, E, draslík, železo, fosfor, hořčík, chrom, selen a další minerální látky. Při pravidelné konzumaci dokáže snížit hladinu cholesterolu v krvi.

Tamari sojová omáčka je bohatá na kvalitní bílkoviny, minerály a stopové prvky. Vyrábí se ze sojových bobů a mořské soli pomocí fermentace.

Cibule pomáhá při nechutenství, arterioskleróze, zažívacích potížích, vysokém tlaku, zánětech dutiny ústní a hltanu. Pomáhá při zánětu močových cest, astma, při nepravidelné menstruaci, cukrovce, zácpě a bodnutí hmyzem. Obsahuje vit. C, A, B2, B1, křemík, draslík, síru.