Vegan fit bramboráčky bez lepku

07.01.2020

Kdo by neměl rád bramboráky? Myslím si, že nikoho takového neznám, ale co si budeme povídat takový bramborák není pro naše zdraví úplně to pravé. A navíc spoustě z nás včetně mě nemusí smažené jídlo ,,sedět´´. Takže, kdo se nechce vzdát bramborákové chuti, kdy česnek a majoránka společně s lehkou pikantností černého pepře zvýrazňuje celou chuť jídla ať vyzkouší tento recept. Navíc velké plus je, že se nemusí stát u pánve. Tyto bramboráčky stačí jen dát na plech s pečícím papírem zhruba půl hodinky do trouby a skvělý oběd nebo večeře je za chvíli hotová. 

Na 1 porci budeme potřebovat: 

  • 180g tofu natural bez GMO (Lunter - Kaufland)
  • 210g syrových brambor
  • 5g olivového oleje
  • sůl (himalájská růžová), pepř, česnek a majoránku

1 porce těchto bramboráčků bez zeleniny obsahuje 26g bílkovin, 28g sacharidů, 18,5g tuků a 3g vlákniny

Brambory a tofu nastrouháme na struhadle najemno, přidáme olivový olej, česnek, sůl, pepř a majoránku a dobře všechno společně promícháme. Pomocí rukou tvarujeme placky, které pokládáme na plech s pečícím papírem a pečeme je v předehřáté troubě zhruba na 180°C do zlatova. Kdo používá plynovou troubu jako já tak v půlce pečení bramboráčky otočí, aby byly hezky opečené z obou dvou stran.

Jako příloha je k těmto bramboráčkům vhodná nějaká zelenina. Vynikající jsou se zavařenou červenou paprikou smíchanou s kukuřicí.


Tofu je bohatým zdrojem draslíku, vápníku, hořčíku, vit. B a železa. Je lépe stravitelné než sójové boby. Má nízkou hodnotu glykemického indexu takže je vhodné i pro lidi s inzulínovou rezistencí, diabetem nebo v redukčních dietách. Podporuje nervovou soustavu, snižuje hladinu cholesterolu, stimuluje látkovou výměnu. Sója má, ale i své nevýhody a to ty, že je častým alergenem. Obsahuje také fytoestrogeny, které mohou způsobit některé nemoci, neplodnost, nebo dřívější pubertu. Může potlačovat také funkci štítné žlázy nebo omezovat trávení některých stopových prvků a bílkovin. Pokud si vybíráme tofu určitě si vybíráme výrobky označené symbolem bez GMO což znamená, že sója nebyla geneticky modifikovaná.

Brambory obsahují draslík, vit. C, B, hořčík, zinek, železo a hodně vlákniny.

Česnek obsahuje vitamíny, minerály a má antibakteriální účinky. Posiluje imunitní systém, zlepšuje cévní a oběhový systém, reguluje krevní tlak. Odpuzuje veškeré parazity i klíšťata. Při užívání česneku se může objevit pálení žáhy.

Himalájská růžová sůl obsahuje 84 základních lidských živin, vápník, hořčík, draslík, měď, železo, fosfor, bor, chrom, fluor, jod, mangan, molybden, selen, zinek a ještě další. I přes veškerá pozitiva používání soli je doporučené množství max. 1 čajová lžička denně.

Majoránka je skvělá na zažívání, působí jako mírné sedativum a diuretikum, zmírňuje nespavost, snižuje stres, má antiseptické, antibakteriální a antimykotické účinky, používá se při nachlazení, při špatném trávení, nadýmání, průjmu a střevní kolice. Urychluje trávení tím, že zvyšuje sekreci žaludeční šťávy, uklidňuje zažívání a podporuje tvorbu žluči. Ve formě mastí se majoránka používá na špatně hojící se rány.

Olivový olej obsahuje zdravé mononenasycené tuky, velké množství antioxidantů, vitamín E, sodík, draslík a vápník. Má silné protizánětlivé účinky, pomáhá při prevenci mozkové mrtvice, chrání před kardiovaskulárními nemocemi a má antibakteriální účinky. Jako jediný z tuků neobsahuje cholesterol. Pomáhá při trávicích potížích a odstraňuje bolesti žaludku. Při vnějším použití pomáhá při kožních obtížích jako je ekzém, psoriáza a na suchou pokožku. Díky jeho antiseptickým účinkům se doporučuje jednou týdně vypláchnout ústa olivovým olejem a udržovat tak dobrý stav zubů. Některým lidem pomáhá při štípnutí komárem nebo jiným hmyzem.

Kukuřice obsahuje vit. A, vitamíny skupiny B, antioxidanty, draslík, fosfor, hořčík, železo, zinek, kyselinu listovou, niacin a karotenoidy, které podporují zdraví očí. Kukuřice má vysoký podíl vlákniny, která podporuje trávení. Působí proti stresu, svalovým křečím, srdečním arytmiím. Posiluje intelekt a soustředění, udržuje zdravé vlasy a pěknou pleť, podporuje krvetvorbu. Dodává tělu energii snižuje riziko výskytu rakoviny, infarktu, mrtvice a má močopudný účinek.

Červená paprika obsahuje vit. A, karotenoidy, vit. C, B, draslík, železo, hořčík, zinek. Podporuje zdraví našich svalů, vlasů, nehtů a působí blahodárně na naše cévy. Chrání tělo před rozvojem zhoubných nádorů, působí protizánětlivě, podporuje trávení a zmírňuje zánět žaludku. Je mírně projímavá a působí proti plynatosti.