Vegan kokosová buchta s marmeládou bez lepku

08.06.2021


Jeden z dalších jednoduchých a rychlých receptů, který určitě stojí za vyzkoušení. Pokud vás přepadne chuť na něco dobrého tak do hodinky máte tuhle dobrotu na stole :)


Suroviny na malý plech:

  • 100g samokypřící bezlepkové směsi Doves Farm
  • 40g pohankové mouky značky Pernerka
  • 60g strouhaného kokosu
  • 3g psyllia
  • 1 vanilkový cukr
  • 20g Tahini pasty
  • 20g šťávy z citrónu - 1 ks citrónu
  • 200g mandlového mléka
  • marmeláda podle chuti trošku zředěná s vodou, abychom jí mohli polít těsto


Nejdříve smícháme všechny sypké suroviny, přidáme zbytek všech tekutých a dobře promícháme. Těsto rozetřeme na plech s pečícím papírem, polijeme marmeládou a dáme péct do předehřáté trouby na 180°C přibližně na 20 - 30 minut. Po upečení posypeme kokosem.



Pohanka je výborným zdrojem vitaminů skupiny B, fosforu, vápníku, hořčíku, železa a (rutinu?). Co se týká množství rutinu v pohance tak se na tohle téma názory liší. Jedna studie uvádí, že větší množství rutinu v pohance je pouze v listech a aby se rutin vstřebal potřebuje k tomu zároveň vitamín C, který pohanka neobsahuje. Dále pohanka obsahuje velké množství vlákniny a zvýšený obsah bílkovin. Snižuje hladinu LDL cholesterolu.
Psyllium je druh vlákniny, která je rozpustná ve vodě a prochází trávicím traktem aniž by se rozložila a vstřebala. Pomáhá léčit zácpu a průjem a pozitivně působí na hladinu krevního cukru či cholesterolu a pomáhá při hubnutí. Působí jako prebiotikum. 
Tahini (sezamová pasta) je jedním z nejlepších zdrojů vápníku, podporuje vytrvalost a soustředění a celkovou psychickou i fyzickou odolnost. Podporuje látkovou výměnu v těle, zdraví srdce, cév, očí, sliznic, vlasů a nehtů a celkovou obranyschopnost organismu.
Kokos obsahuje hodně nasycených tuků takzvaných triglyceridů, které jsou snadno stravitelné a v těle se snadno zpracují na zdroj energie než aby se ukládaly na tuk.