Vegan mungo fazole s rýží bez lepku

26.06.2019

Budeme potřebovat přes noc namočených 200g mungo fazolí, 2 červené papriky, 1 cibuli, 1 lžíci kokosového másla, 2 lžíce řepkového oleje, čirokovou mouku na zahuštění, chilli, sůl, kurkumu, špetku skořice a z polovinu citronu šťávu. A samozřejmě jako přílohu rýži natural :)

Nejdříve si uvaříme mungo fazole, ale ne úplně do měkka. Povaříme je zhruba asi jen tak deset minut a pak je scedíme. V hrnci si na oleji lehce osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájenou papriku, mungo fazole, koření, lžíci kokosového másla a vše podlijeme vodou a necháme společně dusit do měkka. Nakonec směs zahustíme podle chuti čirokovou moukou a zakápneme šťávou z citronu.


Mungo fazole obsahují velké množství bílkovin, vlákniny, vápníku, hořčíku, železa, draslíku a vitamínu B, A, C, E, K, betakaroten, omega 3 a 6 kyseliny a kyselinu listovou. Jsou výborné ke klíčení, kdy se pak živiny mungo fazolí mnohonásobí. Jsou vhodné pro diabetiky jelikož hladinu cukru v krvi zvyšují pozvolna, podporují obranyschopnost organismu a trávicí soustavu. Působí preventivně při kardiovaskulárních onemocněních, snižují škodlivý cholesterol a dovedou chránit před volnými radikály (byl již prokázán kladný účinek při rakovině tlustého střeva).

Rýže natural neboli tmavá (celozrnná) rýže je přírodní rýže, která není až tak zbavená vitamínů, minerálů a vlákniny než rýže bílá. Obsahuje vitamíny skupiny B (1, 2, 3, 5, 6, 9), železo, hořčík, fosfor, zinek, sodík, draslík a nenasycené mastné kyseliny. Pomáhá při vyprazdňování, má nízký glykemický index, stabilizuje hladinu cukru v krvi, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a je lehce stravitelná.

Červená paprika obsahuje vit. A, karotenoidy, vit. C, B, draslík, železo, hořčík, zinek. Podporuje zdraví našich svalů, vlasů, nehtů a působí blahodárně na naše cévy. Chrání tělo před rozvojem zhoubných nádorů, působí protizánětlivě, podporuje trávení a zmírňuje zánět žaludku. Je mírně projímavá a působí proti plynatosti. 

Cibule pomáhá při nechutenství, arterioskleróze, zažívacích potížích, vysokém tlaku, zánětech dutiny ústní a hltanu. Pomáhá při zánětu močových cest, astmatu, při nepravidelné menstruaci, cukrovce, zácpě a bodnutí hmyzem. Obsahuje vit. C, A, B2, B1, křemík, draslík, síru.

Himalájská růžová sůl obsahuje 84 základních lidských živin, vápník, hořčík, draslík, měď, železo, fosfor, bor, chrom, fluor, jod, mangan, molybden, selen, zinek a ještě další. I přes veškerá pozitiva používání soli je doporučené množství max. 1 čajová lžička denně.

Čiroková mouka má vyšší obsah proteinů. Čirok je bohatý na antioxidanty, vitamíny skupiny B a některé minerály jako třeba vápník, draslík, hořčík. Čirok pomáhá proti zánětu, při únavě, působí kladně na nervovou soustavu, snižuje hladinu cholesterolu, upravuje hladinu cukru v krvi, má blahodárný vliv na oči a pokožku. Podporuje metabolismus.

Kokos obsahuje hodně nasycených tuků takzvaných triglyceridů, které jsou snadno stravitelné a v těle se snadno zpracují na zdroj energie než aby se ukládaly na tuk.

Kurkuma obsahuje antioxidanty, antiseptické látky, minerální látky, sacharidy, vlákninu, vit. B, C, E, piperin a kapsacaín. Nejvzácnější složka je kurkumin. Kurkumin je silná protizánětlivá látka, antioxidant a žluté barvivo. Kurkuma vychytává volné radikály, zmírňuje bolesti kloubů, podporuje imunitu, metabolismus, detoxikuje, podporuje dobré hojení ran a popálenin a snižuje vysoký cholesterol.

Pažitka povzbuzuje chuť k jídlu, podporuje trávení, usnadňuje zažívání při rekonvalescenci, má protizánětlivé a protinádorové účinky. Obsahuje velké množství bílkovin, vit. C, B2, sodík, vápník, železo a fosfor. Je účinná proti střevním parazitům, snižuje krevní tlak a má protisklerotický, dezinfekční a imunostimulační účinek.

Řepkový olej obsahuje velmi málo nasycených mastných kyselin a naopak významné množství esenciálních mastných kyselin omega 6 a 3 a přispívá tak k udržení normální hladiny cholesterolu.