Vegan omeleta z mouky ze žlutého hrachu

30.03.2020

Tato omeleta je velmi jednoduchá a rychlá na přípravu a se zeleninou chutná naprosto skvěle. 

Suroviny na 1 omeletu:

  • 50g mouky ze žlutého hrachu
  • 100g vody
  • 5g lahůdkového droždí
  • sůl, pepř, kurkuma, bylinky - petrželová nať, pažitka záleží na každém z vás čím si omeletu dochutíte

Vše smícháme dohromady v hustější, ale stále tekuté těstíčko, které nalijeme na palačinkovou pánev. Omeletu opékáme pozvolna z obou dvou stran do zlatova. Hotovou omeletu necháme chvíli na talíři, aby se zapařila a šla pak hezky zabalit.


Mungo fazole obsahují omega 3 a omega 6 kyseliny, kyselinu pantothenovou a listovou, hořčík, železo, vápník, vitamíny (A, B, C, E a K), betakaroten, bílkoviny a vlákninu. Hladinu cukru zvyšují pozvolna takže jsou vhodné i pro diabetiky. Mungo fazole posilují obranyschopnost organismu, podporují trávení, chrání před volnými radikály a působí preventivně proti kardiovaskulárním onemocněním.

Lahůdkové droždí - jedná se o neaktivní sušené vločky droždí, které projdou teplotou nad 40°C a nedají se proto použít jako klasické kvasnice. Obsahuje velké množství vitamínů skupiny B, která je pro lidský organismus velmi důležitá a je výborný antioxidant. Lahůdkové droždí pomáhá vyživovat nehty, vlasy a pokožku. Podílí se na tvorbě červených krvinek, je důležité pro metabolické funkce a trávicí systém. Pomáhá tedy nastartovat metabolismus, zlepšuje soustředění a paměť, revmatismus, zánět spojivek, problémy s trávením nebo deprese.

Himalájská růžová sůl obsahuje 84 základních lidských živin, vápník, hořčík, draslík, měď, železo, fosfor, bor, chrom, fluor, jod, mangan, molybden, selen, zinek a ještě další. I přes veškerá pozitiva používání soli je doporučené množství max. 1 čajová lžička denně.

Kurkuma obsahuje antioxidanty, antiseptické látky, minerální látky, sacharidy, vlákninu, vit. B, C, E, piperin a kapsacaín. Nejvzácnější složka je kurkumin. Kurkumin je silná protizánětlivá látka, antioxidant a žluté barvivo. Kurkuma vychytává volné radikály, zmírňuje bolesti kloubů, podporuje imunitu, metabolismus, detoxikuje, podporuje dobré hojení ran a popálenin a snižuje vysoký cholesterol.

Mouka ze žlutého hrachu má podobné složení jako hrách žlutý,  obsahuje vit. A, B, velké množství bílkovin, komplexních sacharidů a vlákniny. S kombinací obilovin se aminokyselinové spektrum bílkovin hrachu dorovnává a poskytuje tak plnohodnotné bílkoviny

Ledový salát má vyvážený poměr vitamínů, minerálů, bílkovin, vlákniny a sacharidů. Obsahuje železo, hořčík, zinek, sodík, selen, mangan, fosfor, omega 3 a 6 mastné kyseliny, betakaroten, kyselinu listovou, vit. A, B, C, E, K. Zlepšuje trávení, podporuje imunitní systém, tvorbu kostní tkáně, červených krvinek, působí močopudně, odbourává stres a může dokonce pomoci s kvalitou spánku.

Rajčata jsou plná antioxidantů, které mají léčebné účinky. Působí například proti rakovině, ochraňují slinivku a zrychlují metabolismus. Obsahují beta-karoteny, vit. C, B, chrom a draslík. Mají vysoký obsah vlákniny a téměř žádný tuk.