Vegan pomazánka z červené řepy bez lepku

01.10.2019

Jestli patříte k těm co jim červená řepa moc ,,nevoní´´ a ani moc nechutná pak bychom si rozuměli :) I já mám vcelku problém s typickou vůní a chutí červené řepy, ale přesto se mi nechce ji úplně vyřadit z jídelníčku jelikož je to velmi zdravá a pro tělo prospěšná potravina, která čistí organismus a podporuje tím imunitu. K červené řepě jsem přidala fazole, cibuli, malý stroužek česneku a překvapilo mě jak mi najednou vlastně i taková červená řepa přijde vcelku chutná :) 

Takže co budeme na tuhle krásně rudou pomazánku potřebovat:

  • 200g červené řepy (uvařené a oloupané)
  • 300g uvařených fazolí Pinto
  • 2 lžíce lahůdkového droždí (Tebi)
  • 2 lžíce Umeoctu
  • 1 lžíci oleje (olivový)
  • špetku soli, pepř, kurkumu, provensálské koření
  • 1 malou cibuli a 1 malý stroužek česneku

Uvařenou červenou řepu nakrájíme na malé kousky a tyčovým mixérem ji rozmixujeme, přidáme uvařené fazole a zase mixujeme, dále pokračujeme s Umeoctem, olejem, lahůdkovým droždím, pepřem, kurkumou a opět všechno společně rozmixujeme. Až úplně nakonec přidáme sůl, provensálské koření, nakrájenou cibuli, nastrouhaný česnek podle chuti a už jen promícháme bez mixování. Pomazánku necháme alespoň na 2 hodiny v lednici odležet. A jaké pečivo si k téhle pomazánce dopřát? Ti co nemají problém s lepkem tak bych doporučila spíše pečivo žitné nebo celozrnné a pro ostatní s bezlepkovou dietou bych volila zdravější variantu jako je třeba pohankový chléb se semínkama. Také bychom mohli jako přílohu místo pečiva použít různou zeleninu. Záleží jestli bychom si chtěli dát tuhle pomazánku na svačinu, snídani či večeři a jak jsme se svojí váhou spokojení nebo jaká byla naše celková skladba jídla za celý den či bude a jaká je naše celková kondice :)



Fazole Pinto se díky své moučné konzistenci hodí k přípravě polévek, pomazánek, pyré atd. Obsahují velké množství vlákniny, bílkovin, dále obsahují také železo, niacin a kyselinu listovou. Pomáhají při zácpě, snižují hladinu cholesterolu v krvi, chrání pokožku a sliznice, doporučují se při ekzémech, svědění, suché pokožce, kožních alergiích a obecně u všech typů dermatóz.

Červená řepa obsahuje železo, vitamin C, B, betakaroten, zinek, hořčík, selen, křemík, sodík, draslík, vápník, kyselinu listovou a antioxidanty. Pomáhá při detoxikaci organismu, podporuje mozkovou činnost, je prevencí rakoviny, zpomaluje stárnutí, snižuje krevní tlak, zpevňuje stěny kapilár a posiluje srdce. Působí na tvorbu červených krvinek a působí preventivně proti ateroskleróze. Snižuje hladinu špatného cholesterolu, podporuje trávení díky velkému množství vlákniny. Zlepšuje činnost žaludku, jater a ledvin, zvyšuje imunitu, pomáhá při regeneraci a udržuje hladinu cukru v normálu.

Česnek obsahuje vitamíny, minerály a má antibakteriální účinky. Posiluje imunitní systém, zlepšuje cévní a oběhový systém, reguluje krevní tlak. Odpuzuje veškeré parazity i klíšťata. Při užívání česneku se může objevit pálení žáhy.

Umeocet není klasický ocet jelikož je v něm použita kyselina citronová, hodí se do salátů, polévek nebo omáček a nahradí jakýkoliv jiný ocet. Kromě toho, že je kyselý, je i velmi slaný! Vzniká při fermentaci japonských švestiček umeboshi. Pomáhá při žaludečních potížích, pomáhá nastolit acidobazickou rovnováhu, snižuje únavu nebo pálení žáhy. Pomáhá při bolestech hlavy, neutralizuje toxiny a zpomaluje stárnutí pokožky.

Kurkuma obsahuje antioxidanty, antiseptické látky, minerální látky, sacharidy, vlákninu, tuk, vit. B, C, E, piperin a kapsacaín. Nejvzácnější složka je kurkumin. Kurkumin je silná protizánětlivá látka, antioxidant a žluté barvivo. Kurkuma vychytává volné radikály, zmírňuje bolesti kloubů, podporuje imunitu, metabolismus, detoxikuje, podporuje dobré hojení ran a popálenin a snižuje vysoký cholesterol.

Cibule pomáhá při nechutenství, arterioskleróze, zažívacích potížích, vysokém tlaku, zánětech dutiny ústní a hltanu. Pomáhá při zánětu močových cest, astmatu, při nepravidelné menstruaci, cukrovce, zácpě a bodnutí hmyzem. Obsahuje vit. C, A, B2, B1, křemík, draslík, síru.

Himalájská růžová sůl obsahuje 84 základních lidských živin, vápník, hořčík, draslík, měď, železo, fosfor, bor, chrom, fluor, jod, mangan, molybden, selen, zinek a ještě další. I přes veškerá pozitiva používání soli je doporučené množství max. 1 čajová lžička denně.

Lahůdkové droždí - jedná se o neaktivní sušené vločky droždí, které projdou teplotou nad 40°C a nedají se proto použít jako klasické kvasnice. Obsahuje velké množství vitamínů skupiny B, která je pro lidský organismus velmi důležitá a je výborný antioxidant. Lahůdkové droždí pomáhá vyživovat nehty, vlasy a pokožku. Podílí se na tvorbě červených krvinek, je důležité pro metabolické funkce a trávicí systém. Pomáhá tedy nastartovat metabolismus, zlepšuje soustředění a paměť, revmatismus, zánět spojivek, problémy s trávením nebo deprese.

Olivový olej obsahuje zdravé mononenasycené tuky, velké množství antioxidantů, vitamín E, sodík, draslík a vápník. Má silné protizánětlivé účinky, pomáhá při prevenci mozkové mrtvice, chrání před kardiovaskulárními nemocemi a má antibakteriální účinky. Jako jediný z tuků neobsahuje cholesterol. Pomáhá při trávicích potížích a odstraňuje bolesti žaludku. Při vnějším použití pomáhá při kožních obtížích jako je ekzém, psoriáza a na suchou pokožku. Díky jeho antiseptickým účinkům se doporučuje jednou týdně vypláchnout ústa olivovým olejem a udržovat tak dobrý stav chrupu. Některým lidem pomáhá při štípnutí komárem nebo jiným hmyzem.