Vegan salát z pohanky a čočky s medovo hořčičnou zálivkou bez lepku

01.06.2019

Na salát budeme potřebovat 300g uvařené čočky, 180g pohanky ( syrový stav ), 1 červenou papriku, 1 žlutou papriku, jarní cibulku, sterilované okurky, sůl, pepř

Zálivka : 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce medu, 1 lžíce Umeoctu, 1 lžíce Tamari, 1 lžíce pikantní hořčice ( vše společně zamícháme )

Uvařenou čočku společně s uvařenou pohankou, nakrájenou zeleninou, solí, pepřem a zálivkou promícháme a necháme odležet. Salát se podává vychlazený.


Pohanka je výborným zdrojem vitaminů skupiny B, fosforu, vápníku, hořčíku, železa a rutinu. Má velké množství vlákniny a zvýšený obsah bílkovin. Pomáhá zvyšovat pružnost cév a snižuje hladinu LDL cholesterolu.

Čočka obsahuje mnoho bílkovin, vitamín B1, B6, kyselinu listovou, železo, měď, vlákninu. Díky vysokému obsahu vlákniny podporuje peristaltiku střev a díky obsahu železa podporuje tvorbu červených krvinek. Je vhodná i pro diabetiky, protože nezpůsobuje náhlé zvýšení hladiny cukru v krvi a podporuje snížení cholesterolu v krvi. 

Olivový olej obsahuje zdravé mononenasycené tuky, velké množství antioxidantů, vitamín E, sodík, draslík a vápník. Má silné protizánětlivé účinky, pomáhá při prevenci mozkové mrtvice, chrání před kardiovaskulárními nemocemi a má antibakteriální účinky. Jako jediný z tuků neobsahuje cholesterol. Pomáhá při trávicích potížích a odstraňuje bolesti žaludku. Při vnějším použití pomáhá při kožních obtížích jako je ekzém, psoriáza a nebo pokud má někdo jen suchou pokožku. Díky jeho antiseptickým účinkům se doporučuje si jednou týdně vypláchnout ústa olivovým olejem a udržovat tak dobrý stav chrupu. Některým lidem pomáhá při štípnutí komárem nebo jiným hmyzem.

Himalájská sůl růžová obsahuje 84 základních lidských živin, vápník, hořčík, draslík, měď, železo, fosfor, bor, chrom, fluor, jod, mangan, molybden, selen, zinek a ještě další. I přes veškerá pozitiva používání soli je doporučené množství max. 1 čajová lžička denně.

Tamari sojová omáčka je bohatá na kvalitní bílkoviny, minerály a stopové prvky. Vyrábí se ze sojových bobů a mořské soli pomocí fermentace.

Cibule pomáhá při nechutenství, arterioskleróze, zažívacích potížích, vysokém tlaku, zánětech dutiny ústní a hltanu. Pomáhá při zánětu močových cest, astma, při nepravidelné menstruaci, cukrovce, zácpě a bodnutí hmyzem. Obsahuje vit. C, A, B2, B1, křemík, draslík, síru.

Med pomáhá při nachlazení, viróze, kašli, poruchách krevního oběhu a zažívacího ústrojí. Snižuje krevní tlak, dodává tělu energii aniž by zatěžoval trávicí systém. Zklidňuje střeva u neinfekčních průjmů a pomáhá při problémech neurotického charakteru.

Umeocet není klasický ocet jelikož je v něm použita kyselina citronová, hodí se do salátů, polévek nebo omáček a nahradí jakýkoliv jiný ocet. Kromě toho, že je kyselý, je i velmi slaný! Vzniká při fermentaci japonských švestiček umeboshi. Pomáhá při žaludečních potížích, pomáhá nastolit acidobazickou rovnováhu, snižuje únavu nebo pálení žáhy. Pomáhá při bolestech hlavy, neutralizuje toxiny a zpomaluje stárnutí pokožky.

Červená paprika obsahuje vit. A, karotenoidy, vit. C, B, draslík, železo, hořčík, zinek. Podporuje zdraví našich svalů, vlasů, nehtů a působí blahodárně na naše cévy. Chrání tělo před rozvojem zhoubných nádorů, působí protizánětlivě, podporuje trávení, zmírňuje zánět žaludku. Je mírně projímavá a působí proti plynatosti.