Vegan švestkové sušenky bez lepku

16.07.2019

Švestkové sušenky jsou díky použité třtinové melase jednou ze zdravějších variant mlsání. Jsou výborné jak na svačinu tak i na snídani a nebo jen tak ke kávě či čaji :)

Množství na jeden plech

130g sušených švestek bez přidaného cukru (namočit přes noc), 30g nerafinovaného kokosového oleje, 30g řepkového oleje, 60g Bio třtinové melasy, 1/2 lžičky jedlé sody, 20g rozemletých lněných semínek, 20g sezamových semínek, 125g bezlepkových ovesných vloček, 125g celozrnné čirokové mouky, 60g rýžové mouky a špetka soli (na ozdobu oříšky podle chuti, ale nemusí být žádné)

Namočené švestky propláchneme a rozmixujeme na kaši, postupně přidáme oleje, melasu, sodu, lněné a sezamové semínko, mouky a špetku soli. Všechno nejlépe rukou dobře propracujeme tak, aby se těsto příliš nelepilo ani nerozpadalo. Odvážíme si kousky zhruba po 25g ze kterých vytvoříme kuličky, které pokládáme na plech s pečícím papírem. Kuličky opatrně stlačíme buď přímo tvořítkem na sušenky nebo použijeme skleničku a ozdobíme je třeba různými ořechy nebo je necháme jen tak a dáme do předem vyhřáté trouby péct pozvolna zhruba na 180°C asi 30 minut. 


Bio třtinová melasa je přírodní (sladidlo) produkt získaný z cukrové třtiny při výrobě cukru, po třetí extrakci. Má nižší obsah cukru a naopak nejvyšší možný obsah především vápníku, železa, hořčíku, fosforu, draslíku, sodíku a vitamínů skupiny B, vitamínu A, a D. Udržuje zdravé kosti a zuby, snižuje únavu a vyčerpání, posiluje imunitu, ochraňuje namáhané klouby a obratle, pomáhá při zácpě, povzbuzuje organismus při stresu, nadměrné fyzické zátěži a pocitech slabosti. 

Pekanové ořechy mají sladkou, bohatou, máslovou chuť a texturu a jsou vhodné pro slané a sladké pokrmy. Obsahují hodně vlákniny, mononenasycené tuky, antioxidanty, hořčík, vápník, fosfor, vitamín E, A, beta-karoten, lutein a L-arginin (zlepšuje pružnost stěn tepen a ty jsou pak méně náchylné na krevní sraženiny). Pekanové ořechy podporují kardiovaskulární systém, dobré trávení, pomáhají při hubnutí, snižují riziko rakoviny prsu, podporují zdraví kostí a zubů, mají protizánětlivé a protirakovinné účinky, snižují krevní tlak, snižují riziko mrtvice, posilují imunitu, bojují proti stárnutí a jsou výborné pro zdraví vlasů.

Čiroková mouka má vyšší obsah proteinů. Čirok je bohatý na antioxidanty, vitamíny skupiny B a některé minerály jako třeba vápník, draslík, hořčík. Čirok pomáhá proti zánětu, při únavě, působí kladně na nervovou soustavu, snižuje hladinu cholesterolu, upravuje hladinu cukru v krvi, má blahodárný vliv na oči a pokožku. Podporuje metabolismus.

Řepkový olej obsahuje velmi málo nasycených mastných kyselin a naopak významné množství esenciálních mastných kyselin omega 6 a 3 a přispívá tak k udržení normální hladiny cholesterolu.

Kokosový olej (nerafinovaný) se řadí mezi nasycené tuky a obsahuje vit. D, A, E, K, kyselinu laurovou, kapralovou, kaprinovou. Má blahodárné účinky na trávení, hydrataci organismu a regeneraci buněk. Obsahuje mastné kyseliny s dlouhým řetězcem, které se neukládají do tukových zásob, ale uvolňují se postupně na energii.

Himalájská růžová sůl obsahuje 84 základních lidských živin, vápník, hořčík, draslík, měď, železo, fosfor, bor, chrom, fluor, jod, mangan, molybden, selen, zinek a ještě další. I přes veškerá pozitiva používání soli je doporučené množství max. 1 čajová lžička denně.

Ovesné vločky  (bez lepku) jsou jednou z nejznámějších potravin zdravé stravy. Obsahují např. vit. B, E, zinek, draslík, hořčík, lecitin, železo, sacharidy, tuky a bílkoviny. Jsou lehce stravitelné a regulují cholesterol a glukózu v krvi. Pomáhají snižovat krevní tlak a blahodárně působí na nervovou soustavu a tlumí činnost štítné žlázy.

Lněná semínka obsahují vit. B, C, E, železo, draslík, vápník, hořčík a velmi důležité omega 3 nasycené mastné kyseliny, které mají vliv na fyzické i psychické zdraví. Čistí trávicí soustavu, hlavně tlusté střevo. Působí proti bakteriím, virům, plísním, pomáhají bojovat s cukrovkou a zbavují tělo škodlivin. Pro těhotné maminky můžou být pomocníkem při uvolňování porodních cest. Ovšem je velmi důležité jak je konzumujeme. Pokud semínka nerozdrtíme nebo nerozmixujeme tak naším tělem projdou bez užitku. Lněná semínka obsahují bílkoviny, sacharidy a tuky (zhruba 37 procent), a proto se rozemletá semínka rychle kazí. Připravujeme je vždy nejlépe čerstvá.

Švestky obsahují pouze vitamin E, ale minerálních látek mají spoustu (vápník, hořčík, fosfor, draslík), dále také obsahují vlákninu, třísloviny a organické látky. Pomáhají při revmatismu, dně, onemocnění ledvin, jater a krevním oběhu. Snižují hladinu cholesterolu a jsou účinné při střevních problémech a zácpě. Sušené švestky a veškeré sušené ovoce vybíráme nejlépe vždy nepřislazované a nesířené.

Slunečnicová semínka obsahují vit. E, B1, hořčík, železo, vápník. Mají vysoký obsah tuku, poměrně dost bílkovin a jen málo sacharidů. Pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a jsou dobře stravitelná. Zlepšují elastičnost kůže, doporučují se při ekzémech, suché a popraskané kůži, posilují nehty a vlasy. Dále jsou vhodné při stresu, depresi, nespavosti a nervozitě. Diabetici je dobře snáší, jsou vhodná pro těhotné a kojící ženy, sportovce, anemiky, oslabené po nemoci. Mají antikarcinogenní účinky.

Mandle jsou vhodné pro zdravou pleť, vlasy, nehty, kosti a zuby díky minerálům, které obsahují (hořčík, vápník, draslík, zinek, železo). Mandle obsahují velké množství vlákniny a působí tak preventivně proti zácpě. Antioxidanty chrání srdce a cévy a působí proti stárnutí. Obsahují sice vysoké množství tuků, ale prospěšných, které pomáhají k udržení váhy a tělu prospívají pokud je nebudeme konzumovat pražené a solené.