Vegan zeleninová polévka s pohankou a červenou čočkou bez lepku

10.02.2021

Polévku můžeme různě obměňovat střídáním luštěnin a také tím, že  pohanku můžeme nahradit například quinoou, čirokem, jáhlami nebo bramborami. 


Suroviny:

  • 350g zeleninové směsi mražené na polévku
  • 100g neloupané červené čočky
  • 50g pohanky 
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • bobkový list, nové koření, sůl, kurkuma, polévkové bylinky popřípadě na dochucení na talíři jablečný ocet
  • voda



Vše dáme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme do změknutí všech surovin. Pokud připravíme polévku hustější plně nahradí hlavní jídlo :)



Bobkový list má protiplísňové, antioxidační a antimikrobiální účinky, podporuje hojení ran, snižuje riziko vzniku rakoviny a pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi.

Kurkuma obsahuje antioxidanty, antiseptické látky, minerální látky, sacharidy, vlákninu, vit. B, C, E, piperin a kapsacaín. Nejvzácnější složka je kurkumin. Kurkumin je silná protizánětlivá látka, antioxidant a žluté barvivo. Kurkuma vychytává volné radikály, zmírňuje bolesti kloubů, podporuje imunitu, metabolismus, detoxikuje, podporuje dobré hojení ran a popálenin a snižuje vysoký cholesterol.

Olivový olej obsahuje zdravé mono nenasycené tuky, velké množství antioxidantů, vitamín E, sodík, draslík a vápník. Má silné protizánětlivé účinky, pomáhá při prevenci mozkové mrtvice, chrání před kardiovaskulárními nemocemi a má antibakteriální účinky. Jako jediný z tuků neobsahuje cholesterol. Pomáhá při trávicích potížích a odstraňuje bolesti žaludku. Při vnějším použití pomáhá při kožních obtížích jako je ekzém, psoriáza a na suchou pokožku. Díky jeho antiseptickým účinkům se doporučuje jednou týdně vypláchnout ústa olivovým olejem a udržovat tak dobrý stav zubů. Některým lidem pomáhá při štípnutí komárem nebo jiným hmyzem.

Himalájská růžová sůl obsahuje 84 základních lidských živin, vápník, hořčík, draslík, měď, železo, fosfor, bor, chrom, fluor, jod, mangan, molybden, selen, zinek a ještě další. I přes veškerá pozitiva používání soli je doporučené množství max. 1 čajová lžička denně.

Červená čočka obsahuje spoustu bílkovin, vlákniny, ale také vápník, selen, zinek, draslík, hořčík, mangan, fosfor, železo a vitamíny skupiny B. Její příprava je velmi rychlá, protože se nemusí namáčet a je uvařená za 10 minut. Je lehce stravitelná a nenadýmavá, má nízký glykemický index, zmírňuje ranní nevolnosti u těhotných žen a pro děti je vhodná už od 9. měsíce. Zlepšuje mozkovou funkci, má vliv na kvalitu kůže a zlepšuje depresivní nálady. Díky velkému množství železa, které červená čočka obsahuje je vhodná pro lidi trpící chudokrevností. 

Lahůdkové droždí - jedná se o neaktivní sušené vločky droždí, které projdou teplotou nad 40°C a nedají se proto použít jako klasické kvasnice. Obsahuje velké množství vitamínů skupiny B, která je pro lidský organismus velmi důležitá a je výborný antioxidant. Lahůdkové droždí pomáhá vyživovat nehty, vlasy a pokožku. Podílí se na tvorbě červených krvinek, je důležité pro metabolické funkce a trávicí systém. Pomáhá tedy nastartovat metabolismus, zlepšuje soustředění a paměť, revmatismus, zánět spojivek, problémy s trávením nebo deprese.

Pohanka je výborným zdrojem vitaminů skupiny B, fosforu, vápníku, hořčíku, železa a (rutinu?). Co se týká množství rutinu v pohance tak se na tohle téma názory liší. Jedna studie uvádí, že větší množství rutinu v pohance je pouze v listech a aby se rutin vstřebal potřebuje k tomu zároveň vitamín C, který pohanka neobsahuje. Dále pohanka obsahuje velké množství vlákniny a zvýšený obsah bílkovin. Snižuje hladinu LDL cholesterolu.

Jablečný ocet obsahuje plno vitamínů, minerálů, antioxidantů a pro jeho široké blahodárné účinky se mu přezdívá elixír mládí. Najdeme v něm jablečný pektin, kyselinu octovou, kyselinu listovou a pantotenovou, vitamín C, B1, B2, B6, beta karoten, biotin a niacin. Dále pak železo, fosfor, sodík, vápník, hořčík a draslík. Podporuje zdravé trávení, metabolismus, snižuje hladinu cholesterolu a pomáhá štěpit tuky. Působí antibakteriálně, antimykoticky a pročišťuje organismus od nahromaděných zplodin v těle. Posiluje imunitu, pomáhá při únavě, při pálení žáhy, působí proti bolestem v krku, pomáhá při nedostatečné srážlivosti krve, vysokém krevním tlaku, artritidě, chřipce, bolestech hlavy a při mírných otocích končetin.