Veganské pikantní červené fazole s rýží bez lepku

27.09.2019

Příprava těchto pikantních fazolí je velmi rychlá takže jestli nemáme zrovna moc času na vaření a nebo jen prostě nechceme trávit u sporáku hodiny pak stojí zato vyzkoušet tento recept. Navíc díky chilli nás fazole zahřejí, zrychlí náš metabolismus a podpoří tak spalování tuků. 

Toto množství je zhruba na 3 porce a co budeme tedy potřebovat :

  • 1 plechovku červených fazolí (fazole propláchneme)
  • 400g cukety nakrájené na kostičky
  • 200g mražené kukuřice 
  • 1 lžíci oleje (řepkového)
  • 1 malou cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • krájená rajčata sterilovaná (400g)
  • sůl, kurkumu, chilli a špetku skořice

Nejdříve si orestujeme na lžíci oleje nakrájenou cibuli společně s česnekem, přidáme nakrájenou cuketu, kukuřici, koření, krájená sterilovaná rajčata a všechno za stálého promíchávání zhruba 5 minut společně provaříme. Nakonec přidáme fazole, které ve směsi už jen krátce prohřejeme, aby se nám úplně nerozvařily. Jako přílohu jsem zvolila rýži, ale určitě by se hodily i těstoviny nebo pečivo. 



Chilli podporuje zdraví a odolnost organismu a zároveň působí preventivně. Obsahuje alkaloid kapsaicin, který dává silný, štiplavý a pikantní charakter. Zároveň má antibakteriální, antikarcinogenní, analgetické a antidiabetické účinky. Snižuje hladinu LDL cholesterolu u obézních lidí a podporuje hubnutí. Je bohatým zdrojem vitamínu C, vitamínů B jako je niacin, B6, B1 a dále obsahuje vitamín A čímž dokáže chránit organismus před volnými radikály vznikajících při stresu nebo při onemocnění. Z minerálních látek obsahuje draslík, mangan, železo a hořčík. Při problémech s jícnem se doporučuje chilli raději vyvarovat.

Kurkuma obsahuje antioxidanty, antiseptické látky, minerální látky, sacharidy, vlákninu, vit. B, C, E, piperin a kapsacaín. Nejvzácnější složka je kurkumin. Kurkumin je silná protizánětlivá látka, antioxidant a žluté barvivo. Kurkuma vychytává volné radikály, zmírňuje bolesti kloubů, podporuje imunitu, metabolismus, detoxikuje, podporuje dobré hojení ran a popálenin a snižuje vysoký cholesterol.

Řepkový olej obsahuje velmi málo nasycených mastných kyselin a naopak významné množství esenciálních mastných kyselin omega 6 a 3 a přispívá tak k udržení normální hladiny cholesterolu.

Cibule pomáhá při nechutenství, arterioskleróze, zažívacích potížích, vysokém tlaku, zánětech dutiny ústní a hltanu. Pomáhá při zánětu močových cest, astmatu, při nepravidelné menstruaci, cukrovce, zácpě a bodnutí hmyzem. Obsahuje vit. C, A, B2, B1, křemík, draslík, síru.

Himalájská růžová sůl obsahuje 84 základních lidských živin, vápník, hořčík, draslík, měď, železo, fosfor, bor, chrom, fluor, jod, mangan, molybden, selen, zinek a ještě další. I přes veškerá pozitiva používání soli je doporučené množství max. 1 čajová lžička denně.

Česnek obsahuje vitamíny, minerály a má antibakteriální účinky. Posiluje imunitní systém, zlepšuje cévní a oběhový systém, reguluje krevní tlak. Odpuzuje veškeré parazity i klíšťata. Při užívání česneku se může objevit pálení žáhy.

Kukuřice obsahuje vit. A, vitamíny skupiny B, antioxidanty, draslík, fosfor, hořčík, železo, zinek, kyselinu listovou, niacin a karotenoidy, které podporují zdraví očí. Kukuřice má vysoký podíl vlákniny, která podporuje trávení. Působí proti stresu, svalovým křečím, srdečním arytmiím. Posiluje intelekt a soustředění, udržuje zdravé vlasy a pěknou pleť, podporuje krvetvorbu. Dodává tělu energii snižuje riziko výskytu rakoviny, infarktu, mrtvice a má močopudný účinek.

Cuketa obsahuje 90 procent vody, vlákninu, mnoho vitamínů a stopových prvků. Je vhodná k detoxikaci a pročištění těla. Pomáhá odvádět toxiny a přebytečnou vodu z těla, čistí trávicí trakt, příznivě ovlivňuje činnost ledvin a pomáhá při zácpě.

Rýže je dobře stravitelná, zasytí, dokáže regulovat hladinu cukru v krvi a snížit krevní tlak. Je bohatá na škrob a obsahuje velké množství aminokyselin, vitamíny B6, E, draslík, železo, fosfor, hořčík, chrom, selen a další minerální látky. Při pravidelné konzumaci dokáže snížit hladinu cholesterolu v krvi.

Fazole obsahují vit. B, bílkoviny, vlákninu, sacharidy a minerální látky. Působí kladně na funkci ledvin. Snižují hladinu škodlivého LDL cholesterolu a podle některých názorů působí preventivně a proti rakovině.