Bezlepkové müsli

06.02.2020

Proč si připravit základ pro müsli pouze z ovesných bezlepkových vloček, javorového sirupu a kokosového oleje? Protože pak si můžeme podle chuti připravit vždy novou směs. Zrovna takovou na jakou budeme mít chuť. Takže se nám pak takové müsli nikdy neomrzí a může si pochutnat celá rodina :)

Suroviny pro základ na müsli :

  • 200g ovesných bezlepkových vloček
  • 10g kokosového nerafinovaného oleje
  • 2 lžíce javorového sirupu

Nejdříve opečeme na suché pánvi za stálého promíchávání ovesné vločky dokud nezačnou vonět. Dáváme pozor, abychom je nepřipálili. Pak přidáme kokosový olej a sirup a opět za stálého promíchávání na mírném plameni vločky opékáme zhruba 5 minut. Já jsem nakonec ještě přisypala skořici, ale tu lze přimíchat až pak do každé porce zvlášť. Takto připravené vločky necháme dobře vychladnout a skladujeme je v uzavřené nádobě.

Na 1 porci používám 45g takto připraveného müsli do kterého přimíchám oříšky, sušené ovoce, semínka, kakaové boby, kokos, chia semínka prostě cokoliv co mě napadne:)

Vždy by jste měli, ale při míchání müsli myslet na to co v daném mixu převažuje. Pokud bude v müsli spíše více tuků (oříšky, semínka, kokos, čokoláda, kakaové boby....) pak takové müsli kombinujeme - zalijeme raději rozmixovaným banánem (lesním ovocem, jablkem, hruškou, ananasem,..) společně s vodou a proteinem. Naopak pokud do müsli přidáme spíše sušené ovoce pak ho kombinujeme například s domácím mandlovým mlékem, kokosovým jogurtem atd. společně opět s proteinem. Snažíme se, aby v jídle byly rovnoměrně zastoupeny sacharidy, tuky a bílkoviny.