Bezlepkové vegan perníčky

15.11.2019

Nedávno jsem zveřejnila recept na bezlepkové vegan marokánky jako inspiraci k blížícím se Vánocům, ke kterým patří mimo jiné i pečení cukroví. Pokračuji dále a nabízím recept na tyto bezlepkové vegan perníčky. Všechny bezlepkové výrobky mají tak trochu svoji typickou chuť a strukturu takže se nikdy nepřiblíží úplně klasickým výrobkům, ale za mě jsou tyto perníčky velmi chutné. Snažila jsem se vytvořit recept, který bude v rámci možností chutný, zdravý a nenáročný. Jelikož nepoužívám bezlepkové směsi byl to pro mne trošku oříšek, ale nakonec jsem byla mile překvapena :) Zkoušela jsem perníčky udělat z těsta, které bylo víc i míň vyválené a za mě chuťově zvítězily ty perníčky, které byly tenčí jelikož byly křupavější (i když nakonec změkly). Jak je na obrázku vidět tvary jsou hezky vykrojené a to i ty co jsou hodně členité takže s těstem se opravdu velmi dobře pracovalo. A teď už pojďme k receptu :)

Suroviny na 2 plechy:

  • 50g červené čočky v syrovém stavu (namočíme ji přes noc)
  • 40g nerafinovaného kokosového oleje pokojové teploty
  • 30g-50g kokosového cukru 
  • 50g třtinové melasy
  • 1 lžíce vody
  • 100g pohankové mouky
  • 100g čirokové mouky
  • 5g kypřícího prášku bez fosfátů
  • 6g koření do perníku (nebo podle chuti) a podle chuti můžeme přidat ještě i trochu mleté skořice


Nejdříve si připravíme ,,pastu´´ z červené čočky a to tak, že namočenou čočku důkladně propláchneme a tyčovým mixérem ji rozmixujeme. K takto připravené čočce přidáme cukr, kokosový olej, melasu, lžíci vody, koření do perníku a všechno společně promícháme. Pak už jen přisypeme postupně mouky s kypřícím práškem a vypracujeme těsto, které necháme tak půl hodinky odležet v ledničce. S těstem se nebojíme pracovat a mouku přidáváme raději postupně. Pokud by přece jen těsto bylo pak drolivé nic se neděje a velmi jednoduše to jde zachránit přidáním vody (po lžičkách). Každá mouka je totiž jiná jak stále opakuji takže se i množství všech surovin může trošku lišit. Těsto rozdělíme na dvě až tři části, protože čím menší kus těsta tím líp se s ním pracuje. Pracovní plochu na které budeme těsto válet lehce posypeme moukou a stejně tak posypeme i těsto, ale opravdu jen lehce a vyválíme ho podle své libosti. Vykrajujeme perníčky, které skládáme na plech s pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě zhruba na 170°C do zlatova. Doba pečení se bude lišit podle tloušťky těsta.



Čiroková mouka má vyšší obsah proteinů. Čirok je bohatý také na antioxidanty, vitamíny skupiny B a některé minerály jako třeba vápník, draslík, hořčík. Pomáhá proti zánětu, při únavě, působí kladně na nervovou soustavu, snižuje hladinu cholesterolu, upravuje hladinu cukru v krvi, má blahodárný vliv na oči a pokožku. Podporuje metabolismus.

Pohanka je výborným zdrojem vitaminů skupiny B, fosforu, vápníku, hořčíku, železa a (rutinu?). Co se týká množství rutinu v pohance tak jsou na tohle téma různé názory, které se dost liší. Například jedna taková studie ukazuje na údajné velké množství rutinu je pouze v listech pohanky a také, že rutin, aby byl vstřebán potřebuje vitamín C, který v pohance nenajdeme. Takže každý ať poslouchá své tělo a sleduje jestli je mu pohanka něčím přínosná nebo ne.  Pohanka dále obsahuje velké množství vlákniny a zvýšený obsah bílkovin. Pomáhá snižovat hladinu LDL cholesterolu.

Kokosový cukr obsahuje hodně minerálů, zinku, železa a antioxidantů. Dále obsahuje také inulin což je nerozpustná vláknina, která slouží jako prebiotikum takže podporuje zdraví našich střev. I když se kokosový cukr blíží přírodnímu sladidlu a obsahuje více živin než cukr řepný nemělo by se to s jeho konzumací přehánět, protože je to stále jen cukr :) Kokosový cukr je jinak také vhodný pro diabetiky právě díky inulinu, který obsahuje. 

Červená čočka obsahuje spoustu bílkovin, vlákniny, ale také vápník, selen, zinek, draslík, hořčík, mangan, fosfor, železo a vitamíny skupiny B. Její příprava je velmi rychlá, protože se nemusí namáčet a je uvařená za 10 minut. Je lehce stravitelná a nenadýmavá, má nízký glykemický index, zmírňuje ranní nevolnosti u těhotných žen a pro děti je vhodná už od 9. měsíce. Zlepšuje mozkovou funkci, má vliv na kvalitu kůže a zlepšuje depresivní nálady. Díky velkému množství železa, které červená čočka obsahuje je vhodná pro lidi trpící chudokrevností.

Skořice je bohatým zdrojem antioxidantů, chrání tělo před stresem, má protizánětlivé účinky, zbavuje tělo infekcí, účastní se obnovy poškozených tkání a snižuje riziko vzniku onemocnění srdce. Snižuje hodnoty LDL cholesterolu, snižuje inzulinovou rezistenci a tím pomáhá a podporuje funkci inzulinu. Je vhodná i pro diabetiky. Prevence Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby a prevence vzniku nádorových onemocnění.

Kokosový olej (nerafinovaný) se řadí mezi nasycené tuky a obsahuje vit. D, A, E, K, kyselinu laurovou, kapralovou, kaprinovou. Má blahodárné účinky na trávení, hydrataci organismu a regeneraci buněk. Obsahuje mastné kyseliny s dlouhým řetězcem, které se neukládají do tukových zásob, ale uvolňují se postupně na energii.

Bio třtinová melasa je přírodní (sladidlo) produkt získaný z cukrové třtiny při výrobě cukru, po třetí extrakci. Má nižší obsah cukru a naopak nejvyšší možný obsah především vápníku, železa, hořčíku, fosforu, draslíku, sodíku a vitamínů skupiny B, vitamínu A, a D. Udržuje zdravé kosti a zuby, snižuje únavu a vyčerpání, posiluje imunitu, ochraňuje namáhané klouby a obratle, pomáhá při zácpě, povzbuzuje organismus při stresu, nadměrné fyzické zátěži a pocitech slabosti.