Bezlepkový chléb bez kynutí

13.06.2020

Chléb je velmi jednoduchý a rychlý na přípravu takže ho zvládne opravdu kdokoliv. Můžeme obměňovat přidané koření, semínka a chléb tak může chutnat pokaždé trochu jinak. 



Suroviny:

  • 300g pohankové mouky
  • 100g mouky z červené čočky
  • 100g rýžové celozrnné mouky
  • 10g psyllia
  • 1 kypřící prášek bez fosfátů a bez lepku
  • 50g semínek (slunečnice, dýně, sezam)
  • 5g růžové himalájské soli, kmín
  • 500g vody


Všechno společně dobře promícháme a dáme do vhodné formy s pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 200°C zhruba 1 hodinu.



Pohanka je výborným zdrojem vitaminů skupiny B, fosforu, vápníku, hořčíku, železa a (rutinu?). Co se týká množství rutinu v pohance tak se na tohle téma názory liší. Jedna studie uvádí, že větší množství rutinu v pohance je pouze v listech a aby se rutin vstřebal potřebuje k tomu zároveň vitamín C, který pohanka neobsahuje. Dále pohanka obsahuje velké množství vlákniny a zvýšený obsah bílkovin. Snižuje hladinu LDL cholesterolu.

Psyllium je druh vlákniny, která je rozpustná ve vodě a prochází trávicím traktem aniž by se rozložila a vstřebala. Pomáhá léčit zácpu a průjem a pozitivně působí na hladinu krevního cukru či cholesterolu a pomáhá při hubnutí. Působí jako prebiotikum.

Himalájská růžová sůl obsahuje 84 základních lidských živin, vápník, hořčík, draslík, měď, železo, fosfor, bor, chrom, fluor, jod, mangan, molybden, selen, zinek a ještě další. I přes veškerá pozitiva používání soli je doporučené množství max. 1 čajová lžička denně.

Červená čočka obsahuje spoustu bílkovin, vlákniny, ale také vápník, selen, zinek, draslík, hořčík, mangan, fosfor, železo a vitamíny skupiny B. Její příprava je velmi rychlá, protože se nemusí namáčet a je uvařená za 10 minut. Je lehce stravitelná a nenadýmavá, má nízký glykemický index, zmírňuje ranní nevolnosti u těhotných žen a pro děti je vhodná už od 9. měsíce. Zlepšuje mozkovou funkci, má vliv na kvalitu kůže a zlepšuje depresivní nálady. Díky velkému množství železa, které červená čočka obsahuje je vhodná pro lidi trpící chudokrevností.

Sezamová semínka obsahují kvalitní bílkoviny, esenciální mastné kyseliny, minerální látky zejména železo. Jsou vhodná při chudokrevnosti, při nepravidelné menstruaci, při menopauze. Jejich konzumace je vhodná při osteoporóze, zácpě, horečce. Zlepšují imunitu a metabolismus a dovedou pomoci při psychických potížích. Působí pozitivně na srdce, cévy, vlasy a pokožku.

Slunečnicová semínka obsahují vit. E, B1, hořčík, železo, vápník. Mají vysoký obsah tuku, poměrně dost bílkovin a jen málo sacharidů. Pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a jsou dobře stravitelná. Zlepšují elastičnost kůže, doporučují se při ekzémech, suché a popraskané kůži, posilují nehty a vlasy. Dále jsou vhodné při stresu, depresi, nespavosti a nervozitě. Diabetici je dobře snáší, jsou vhodná pro těhotné a kojící ženy, sportovce, anemiky, oslabené po nemoci. Mají antikarcinogenní účinky.

Dýňová semínka obsahují vit. E, B, fosfor, hořčík, mangan, železo, měď a fytosteroly, které dokážou snížit hladinu cholesterolu. Zlepšují spánek a předchází depresím. Jsou bohatá na zinek a chrání tak tělo před osteoporózou. Zmírňují zánět při artritidě, působí proti parazitům a tasemnicím, jsou dobrá pro zdraví prostaty. Působí také proti akné, zlepšují kvalitu vlasů i nehtů.