Bezlepkový chléb z čočky a semínek

20.05.2019
Tento chlebík jde připravit nejen ze zelené čočky, ale z jakékoliv luštěniny. A jelikož každá luštěnina má trošku jinou chuť tak se tento chlebík nikdy neomrzí.  Podle mě je to skvělá varianta bezlepkového pečiva, kdy místo jakékoliv mouky nám stačí pouze luštěniny a semínka. Vznikne nám tak pečivo plné bílkovin, zdravých tuků a komplexních sacharidů, které nám dodá spoustu energie a ta nám vydrží po dlouhou dobu. 


  • 300g přes noc namočené zelené (francouzské) čočky, v syrovém stavu se jedná asi o množství 200g

  • 60g Tahini
  • 60g mletých slunečnicových semínek
  • 100g mletých dýňových semínek

  • 5g soli, chlebové koření nebo jen kmín atd.
  • 10g Psyllia a 150g vody (smícháme a necháme asi tak 5 minut nabobtnat za občasného promíchávání)

Čočku důkladně propláchneme a tyčovým mixérem rozmixujeme (menší kousky ničemu nevadí) a dál postupně přidáváme mletá semínka, Tahini, sůl, koření a vzniklý gel z psylia a vody a všechno důkladně promícháme. Vznikne nám trošku lepivé těsto, které necháme asi tak 15 minut odležet. Těsto vyklopíme na plech s pečícím papírem a pomocí lehce navlhčených rukou (i když to není úplně potřeba) vytvoříme tvar podle svých představ. Pečeme v předehřáté troubě zhruba na 180°C asi tak 1 hodinu. Chleba necháme nejlépe na mřížce vychladnout, aby se nezapařil.


Zelená francouzská čočka snižuje hladinu cholesterolu, odstraňuje riziko arteriosklerózy a je velmi vhodná pro diabetiky. Obsahuje hořčík, železo, vápník a spoustu vlákniny. Tato čočka není potřeba namáčet, ale pokud má někdo problémy s trávením luštěnin je lepší ji přece jen namočit. Čočku při vaření nesolíme ani ničím kyselím nedochucujeme dokud není čočka uvařená.

Himalájská sůl růžová obsahuje 84 základních lidských živin, vápník, hořčík, draslík, měď, železo, fosfor, bor, chrom, fluor, jod, mangan, molybden, selen, zinek a ještě další. I přes veškerá pozitiva používání soli je doporučené množství max. 1 čajová lžička denně.

Dýňová semínka obsahují vit. E, B, fosfor, hořčík, mangan, železo, měď a fytosteroly, které dokážou snížit hladinu cholesterolu. Zlepšují spánek a předchází depresím. Jsou bohatá na zinek a chrání tak tělo před osteoporózou. Zmírňují zánět při artritidě, působí proti parazitům a tasemnicím, jsou dobrá pro zdraví prostaty. Působí také proti akné, zlepšují kvalitu vlasů i nehtů.

Psyllium je druh vlákniny, která je rozpustná ve vodě a prochází trávicím traktem aniž by se rozložila a vstřebala. Pomáhá léčit zácpu a průjem a pozitivně působí na hladinu krevního cukru či cholesterolu a pomáhá při hubnutí. Působí jako prebiotikum.

Sezamová semínka (Tahini) obsahují kvalitní bílkoviny, esenciální mastné kyseliny, minerální látky zejména železo. Jsou vhodná při chudokrevnosti, při nepravidelné menstruaci, při menopauze. Jejich konzumace je vhodná při osteoporóze, zácpě, horečce. Zlepšují imunitu a metabolismus a dovedou pomoci při psychických potížích. Působí pozitivně na srdce, cévy, vlasy a pokožku.

Slunečnicová semínka obsahují vit. E, B1, hořčík, železo, vápník. Mají vysoký obsah tuku, poměrně dost bílkovin a jen málo sacharidů. Pomáhají snižovat hladinu cholesterolu jsou dobře stravitelná, zlepšují elastičnost kůže, doporučují se při ekzémech, suché a popraskané kůži, posilují nehty a vlasy. Dále jsou vhodné při stresu, depresi, nespavosti, nervozitě. Diabetici je dobře snáší, jsou vhodná pro těhotné a kojící ženy, sportovce, anemiky, oslabené po nemoci. Mají antikarcinogenní účinky.