Bezlepkový koláč s jablky a mandlovo-ovesnou drobenkou vegan

19.05.2019

Množství na jeden plech 

Těsto: 320g hladké mouky (100g čirokové, 100g pohankové a 120g Jizerky), 10g třtinového nerafinovaného cukru, 5g sušeného droždí, špetka soli, 1 lžička jablečného octu (nemusí být), 1 lžička psylia smíchaného s 30g vody, 25g řepkového oleje, 150g rostlinného nápoje a šťáva z poloviny citronu. 

Mandlovo-ovesná drobenka: 50g rozemletých mandlí, 70g rozemletých ovesných vloček a 40g kokosového nerafinovaného oleje

Náplň: 3 nastrouhaná jablka, 1 nastrouhaný banán, rozinky a skořice podle chuti

Nejlépe mixérem s metličkama na hnětení těsta vypracujeme podle pořadí psaných ingrediencí těsto. Pokud nemáme mixér těsto vypracujeme ručně. Při použití sušeného droždí není třeba připravovat kvásek a také tohle těsto nemá být extra nakynuté jako klasické kynuté těsto takže i čas, kdy necháváme vypracované těsto odpočinout je zhruba 30minut. Odležené těsto položíme na pečící papír lehce potřené olejem a válečkem ho rozválíme po celé ploše pečícího papíru, který jsme si odměřili podle plechu. Na těsto naklademe připravenou náplň, posypeme drobenkou a dáme do středně vyhřáté trouby pozvolna péct. Pečeme zhruba 40 minut.


Himalájská sůl růžová obsahuje 84 základních lidských živin, vápník, hořčík, draslík, měď, železo, fosfor, bor, chrom, fluor, jod, mangan, molybden, selen, zinek a ještě další. I přes veškerá pozitiva používání soli je doporučené množství max. 1 čajová lžička denně.

Čiroková mouka má vyšší obsah proteinů. Čirok je bohatý na antioxidanty, vitamíny skupiny B a některé minerály jako třeba vápník, draslík, hořčík. Čirok pomáhá proti zánětu, při únavě, působí kladně na nervovou soustavu, snižuje hladinu cholesterolu, upravuje hladinu cukru v krvi, má blahodárný vliv na oči a pokožku. Podporuje metabolismus.

Pohanka je výborným zdrojem vitaminů skupiny B, fosforu, vápníku, hořčíku, železa a rutinu. Má velké množství vlákniny a zvýšený obsah bílkovin. Pomáhá zvyšovat pružnost cév a snižuje hladinu LDL cholesterolu.

Skořice je bohatým zdrojem antioxidantů, chrání tělo před stresem, má protizánětlivé účinky, zbavuje tělo infekcí, účastní se obnovy poškozených tkání a snižuje riziko vzniku onemocnění srdce. Snižuje hodnoty LDL cholesterolu a snižuje inzulinovou rezistenci a tím pomáhá a podporuje funkci inzulinu. Je vhodná i pro diabetiky. Prevence Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby a prevence vzniku nádorových onemocnění.

Řepkový olej obsahuje velmi málo nasycených mastných kyselin a naopak významné množství esenciálních mastných kyselin omega 6, 3 a přispívá tak k udržení normální hladiny cholesterolu.

Rozinky obsahují vitamíny skupiny B, C, E, K, A, vápník, železo, hořčík, mangan, fosfor, sodík, zinek, draslík, antioxidanty a aminokyseliny. Rozinky mají nízký glykemický index, pomáhají regulovat cukr v krvi, obsahují malé množství tuků, pozitivně působí na trávicí systém, regulují krevní tlak, jsou vhodné při chudokrevnosti a odstraňují z těla škodlivé látky.

Banán působí blahodárně na náš mozek, na soustavu nervovou, svalovou a trávicí. Je vhodný pro osoby s žaludečními vředy a nemocným žaludkem. Obsahuje vit. skupiny B, vit. A, hořčík, vápník, fosfor a draslík ten má vliv na normalizaci krevního tlaku. Obsahuje také aminokyselinu tryptofan, kterou tělo zpracovává na serotonin a ten je ,,zodpovědný,, za dobrou náladu:) Nezralé banány můžou způsobit plynatost.

Kokosový olej nerafinovaný se řadí mezi nasycené tuky a obsahuje vit. D, A, E, K, kyselinu laurovou, kapralovou, kaprinovou. Má blahodárné účinky na trávení, hydrataci organismu a regeneraci buněk. Obsahuje mastné kyseliny s dlouhým řetězcem, neukládají se do tukových zásob, ale uvolňují se postupně na energii.

Jablka obsahují vit. C, K, A, E, B1, B2, B6, draslík, mangan, měď, polyfenoly a spoustu vlákniny. Pomáhají bojovat s nadváhou, snižují riziko vzniku kardiovaskulárních chorob, snižují hladinu cholesterolu v krvi a krevní tlak. Pomáhají snížit riziko vzniku cukrovky 2. typu, fungují jako prebiotika a podporují tak zdravé střevní prostředí. Chrání mozek před demencí, sliznici žaludku a jsou pomocníkem při boji s astmatem.

Mandle jsou vhodné pro zdravou pleť, vlasy, nehty, kosti a zuby díky minerálům, které obsahují ( hořčík, vápník, draslík, zinek, železo ). Mandle obsahují velké množství vlákniny a působí tak preventivně proti zácpám. Antioxidanty, které chrání srdce a cévy a působí proti stárnutí. Obsahují sice vysoké množství tuků, ale prospěšných, které pomáhají k udržení váhy a tělu prospívají pokud je nebudeme konzumovat pražené a solené:)

Ovesné vločky jsou jednou z nejznámějších potravin zdravé stravy. Obsahují např. vit. B, E, zinek, draslík, hořčík, lecitin, železo, sacharidy, tuky a bílkoviny. Jsou lehce stravitelné a regulují cholesterol a glukózu v krvi. Pomáhají snižovat krevní tlak a blahodárně působí na nervovou soustavu a tlumí činnost štítné žlázy.

Psyllium je druh vlákniny, která je rozpustná ve vodě a prochází trávicím traktem aniž by se rozložila a vstřebala. Pomáhá léčit zácpu a průjem a pozitivně působí na hladinu krevního cukru či cholesterolu a pomáhá při hubnutí. Působí jako prebiotikum.