Ovesný koláč s marmeládou a kokosem bez lepku

22.10.2019

Tento ovesný koláč nebo spíše koláček je výborný k snídani nebo i jen tak, když nás honí mlsná. Navíc kombinace kokosu a černého rybízu (marmeláda od značky Relax 100% z ovoce bez cukru) je naprosto dokonalá (tedy pro mně). Připravovala jsem ho k snídani takže dané množství je na jednu porci k snídani,... jako svačina či zahnání mlsných chutí by se podělili dva nebo i tři strávníci :))

Suroviny:

  • 50g ovesných vloček (bez lepku)
  • 120g banánu bez slupky
  • 15g rozemletých nebo nasekaných vlašských ořechů 

  • 1 vrchovatá lžička Psyllia + 50g vody
  • strouhaný kokos a marmeláda podle chuti

Jako první smícháme Psyllium s vodou do kašovité konzistence. Pak rozmačkáme banán k němu přidáme nabobtnané Psyllium, ovesné vločky, ořechy a všechno promícháme. Vznikne  nám hustá konzistence. Já ji dala do malé dortové formy (průměr 17cm) vyložené pečícím papírem a lžící rozetřela do všech stran. Nahoru opět natřeme po celé ploše marmeládu a koláček dáme péct do předehřáté trouby zhruba na 180°C asi 30 minut. Vrch sypeme kokosem až po upečení. 



Banán působí blahodárně na náš mozek, na soustavu nervovou, svalovou a trávicí. Je vhodný pro osoby s žaludečními vředy a nemocným žaludkem. Obsahuje vit. skupiny B, vit. A, hořčík, vápník, fosfor a draslík ten má vliv na normalizaci krevního tlaku. Obsahuje také aminokyselinu tryptofan, kterou tělo zpracovává na serotonin a ten je ,,zodpovědný,, za dobrou náladu :) Nezralé banány můžou způsobit plynatost.

Psyllium je druh vlákniny, která je rozpustná ve vodě a prochází trávicím traktem aniž by se rozložila a vstřebala. Pomáhá léčit zácpu a průjem a pozitivně působí na hladinu krevního cukru či cholesterolu a pomáhá při hubnutí. Působí jako prebiotikum.

Kokos obsahuje hodně nasycených tuků takzvaných triglyceridů, které jsou snadno stravitelné a v těle se snadno zpracují na zdroj energie než aby se ukládaly na tuk.

Ovesné vločky  (bez lepku) jsou jednou z nejznámějších potravin zdravé stravy. Obsahují např. vit. B, E, zinek, draslík, hořčík, lecitin, železo, sacharidy, tuky a bílkoviny. Jsou lehce stravitelné a regulují cholesterol a glukózu v krvi. Pomáhají snižovat krevní tlak a blahodárně působí na nervovou soustavu a tlumí činnost štítné žlázy.

Vlašské ořechy obsahují důležité omega 3 nenasycené mastné kyseliny, vit. E, B1, B2, B5, B6, B9, C, vápník, hořčík, železo, zinek, draslík. Mají dobrý vliv na psychiku a trávení. Udržují zdravou pokožku, nehty a vlasy, snižují krevní tlak a snižují špatný cholesterol. Působí protizánětlivě, antioxidačně, zlepšují paměť a soustředěnost, prevence Alzheimerovy choroby.