Ovocná kaše s rychlým müsli bez lepku

26.04.2020

Takto připravená snídaně je hotová během chvilky a v teplejších dnech je to výborná obměna klasické ovesné kaše. Ovoce můžeme použít jakékoliv a stejně tak i ořechy a sušené ovoce. 

1 porce :

  • 1 oloupaná hruška
  • 1 banán
  • 1 lžíce chia semínek
  • čerstvě vymačkaná šťáva z 1/2 limetky, skořice
  • 30g bezlepkových ovesných vloček
  • 10g mandlí
  • 5g goji
  • 4g nerafinovaného kokosového oleje

Nejdříve rozmixujeme hrušku společně s banánem, přidáme chia semínka, šťávu z limetky a necháme odstát. Mezitím na pánvičce za stálého promíchávání opečeme ovesné vločky s kokosovým olejem a nasekanými mandlemi. Až jsou vločky opečené pánvičku dáme stranou a přisypeme k vločkám goji, skořici a vše promícháme. Pak už jen na talíř nalijeme rozmixované ovoce, které posypeme připraveným müsli.


Ovesné vločky  (bez lepku) jsou jednou z nejznámějších potravin zdravé stravy. Obsahují např. vit. B, E, zinek, draslík, hořčík, lecitin, železo, sacharidy, tuky a bílkoviny. Jsou lehce stravitelné a regulují cholesterol a glukózu v krvi. Pomáhají snižovat krevní tlak a blahodárně působí na nervovou soustavu a tlumí činnost štítné žlázy.

Skořice je bohatým zdrojem antioxidantů, chrání tělo před stresem, má protizánětlivé účinky, zbavuje tělo infekcí, účastní se obnovy poškozených tkání a snižuje riziko vzniku onemocnění srdce. Snižuje hodnoty LDL cholesterolu, snižuje inzulinovou rezistenci a tím pomáhá a podporuje funkci inzulinu. Je vhodná i pro diabetiky. Prevence Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby a prevence vzniku nádorových onemocnění.

Goji Kustovnice čínská obsahuje 18 druhů aminokyselin, 21 stopových prvků a spoustu vitamínů. Dále obsahuje železo, měď, vitamíny skupiny B. Podporuje imunitní systém, tvorbu červených krvinek, snižuje pocit únavy, přispívá k normálnímu energetickému metabolismu a činnosti nervové soustavy. Podporuje správnou funkci srdce, zdravý zrak a zdravý stav sliznic a pokožky.

Kokosový olej (nerafinovaný) se řadí mezi nasycené tuky a obsahuje vit. D, A, E, K, kyselinu laurovou, kapralovou, kaprinovou. Má blahodárné účinky na trávení, hydrataci organismu a regeneraci buněk. Obsahuje mastné kyseliny s dlouhým řetězcem, které se neukládají do tukových zásob, ale uvolňují se postupně na energii.

Hrušky obsahují velké množství vlákniny, vody, dále také kyselinu listovou, sodík, draslík, měď, fosfor, zinek, vápník a vitamín B a menší množství vitamínu C a E. Pomáhají při zácpě, nadýmání a střevních potížích, vylučují z těla těžké kovy a jedovaté látky, zpevňují cévy, snižují krevní tlak, podporují krvetvorbu a pomáhají při zánětlivých potížích močových cest a ledvin. Působí jako diuretikum. Díky tomu, že v nich převládá fruktóza jsou vhodné i pro diabetiky.

Banán působí blahodárně na náš mozek, na soustavu nervovou, svalovou a trávicí. Je vhodný pro osoby s žaludečními vředy a nemocným žaludkem. Obsahuje vit. skupiny B, vit. A, hořčík, vápník, fosfor a draslík ten má vliv na normalizaci krevního tlaku. Obsahuje také aminokyselinu tryptofan, kterou tělo zpracovává na serotonin a ten je ,,zodpovědný,, za dobrou náladu :) Nezralé banány můžou způsobit plynatost.

Mandle jsou vhodné pro zdravou pleť, vlasy, nehty, kosti a zuby díky minerálům, které obsahují (hořčík, vápník, draslík, zinek, železo). Dále obsahují velké množství vlákniny a působí tak preventivně proti zácpám. Antioxidanty, které chrání srdce a cévy a působí proti stárnutí. Obsahují sice vysoké množství tuků, ale prospěšných, které pomáhají k udržení váhy a tělu prospívají pokud je nebudeme konzumovat pražené, solené a nebo jen ve formě ořechového másla. Trávení mandlí, které musíme rozkousat je totiž úplně jiné než trávení mandlového másla (což platí u všech ořechů jen poměr přijaté energie z ořechů v přirozené formě se u různých druhů ořechů lehce liší). Výzkumy ukazují, že pokud konzumujeme mandle v přirozené formě tak z nich přijmeme co se týká energetického příjmu pouze 70% z celkového množství, které si dáme. Ale pokud konzumujeme mandlové máslo tak naše tělo přijme veškerý energetický příjem, který například 1 lžíce mandlového másla obsahuje. 

Chia semínka obsahují vápník, antioxidanty, omega 3 nenasycené mastné kyseliny, zahání pocit únavy, žízně a hladu. Jsou vhodná pro diabetiky, jelikož zpomalují proces trávení polysacharidů a to napomáhá k stálejší hladině cukru v krvi. Ovšem u některých lidí se může objevit alergie, která se projevuje nadýmáním!