Proč namáčet ořechy a semena

07.06.2019

Aktivace neboli namáčení semen a ořechů je velmi jednoduchá věc a pro naše tělo je to hodně přínosné. Stačí před konzumací ořechy nebo semena na několik hodin namočit. Před i po namáčení je důležité řádné propláchnutí. Díky namáčení se v nich uvolňují enzymy a jsou lépe stravitelné. Aktivace je důležitá hlavně pro vegany, kde je přece jen omezený přísun enzymů.

Nejlepší namáčení je podle mně přes noc,.... ale jinak se udává, že každé semeno nebo ořech má trochu odlišnou délku namáčení neboli aktivace. Kešu ořechy jsou mnohem rychleji aktivované než třeba takové mandle nebo arašídy. V každém případě bych v tom nehledala žádnou vědu a pokud budeme vědět co chceme další den použít večer to namočíme. Pokud budeme chtít použít něco v průběhu dne tak to namočíme třeba i jen na hodinu nebo půl a stále to pro nás bude lepší než kdybychom semena nebo ořechy nenamočily vůbec. Nicméně i tak nenamočené ořechy nebo semena jsou stále pro naše zdraví přínosné :) Dále se doporučuje ke každému namáčení ořechů a semen přidat špetku soli, která celý proces ještě více podpoří.