Vegan avokádová pomazánka bez lepku

10.07.2020

Na přípravu této pomazánky stačí jen pár surovin a přitom chutná báječně. Avokádová pomazánka je velmi jednoduchá, rychlá a o to většině z nás často v kuchyni jde. Mít připraveno jídlo během chvilky :)



Suroviny:

  • 1 zralé avokádo
  • 1 sklenice zavařené cizrny (Lidl) pevný podíl 400g 
  • 1 menší červená cibule
  • 2 ks zavařených okurků
  • 1/2 šťávy z citronu
  • himalájská růžová sůl, pepř, kurkuma
  • voda podle potřeby - přidáváme postupně po troškách


Avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku a vnitřek vydlabeme do nějaké vyšší nádoby kam také přidáme uvařenou cizrnu, šťávu z citronu, vodu a pomocí tyčového mixéru vše rozmixujeme. Pak už jen přidáme nastrouhané okurky, koření, nakrájenou cibuli a dobře promícháme. 



Cizrna neboli římský hrách obsahuje bílkoviny, komplexní sacharidy a tuky, vit. B15, železo, vápník, hořčík, fosfor. Při problémech s nadýmáním je vhodné vařit luštěniny společně s bylinkami jako je bazalka, oregano, majoránka, saturejka nebo libeček, ale hlavně nechat luštěniny nejlépe namočené přes noc a pak je důkladně propláchnout. 

Avokádo se řadí mezi superpotraviny a obsahuje vitamín K, C, B5, B5, E, A, B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (nacin), kyselinu listovou, draslík, hořčík, mangan, měď, železo, zinek, fosfor a spoustu vlákniny. Avokádo neobsahuje cholesterol ani sodík a má nízký obsah nasycených tuků. I když je avokádo považováno za potravinu s vysokým obsahem tuků ve skutečnosti tomu tak není jelikož většinu tuku v avokádu tvoří kyselina olejová- mononenasycená mastná kyselina, která je hlavní složkou i v olivovém oleji (tlumí záněty v těle). Avokádo snižuje hladinu cholesterolu, podporuje zdraví, je skvělý antioxidant chránící oči, prevence rakoviny, zmírňuje příznaky artritidy, prevence osteoporózy a může být i pomocníkem při hubnutí. 

Cibule pomáhá při nechutenství, arterioskleróze, zažívacích potížích, vysokém tlaku, zánětech dutiny ústní a hltanu. Pomáhá při zánětu močových cest, astmatu, při nepravidelné menstruaci, cukrovce, zácpě a bodnutí hmyzem. Obsahuje vit. C, A, B2, B1, křemík, draslík a síru.

Himalájská růžová sůl obsahuje 84 základních lidských živin, vápník, hořčík, draslík, měď, železo, fosfor, bor, chrom, fluor, jod, mangan, molybden, selen, zinek a ještě další. I přes veškerá pozitiva používání soli je doporučené množství max. 1 čajová lžička denně.

Kurkuma obsahuje antioxidanty, antiseptické látky, minerální látky, sacharidy, vlákninu, vit. B, C, E, piperin a kapsacaín. Nejvzácnější složka je kurkumin. Kurkumin je silná protizánětlivá látka, antioxidant a žluté barvivo. Kurkuma vychytává volné radikály, zmírňuje bolesti kloubů, podporuje imunitu, metabolismus, detoxikuje, podporuje dobré hojení ran a popálenin a snižuje vysoký cholesterol.