Vegan batátové koláčky bez lepku

09.04.2021


Koláčky jsou z nekynutého těsta takže neočekávejte nadýchané klasické koláčky. Jde o koláčky, které jsou bez cukru kromě cukru, který obsahují marmelády, bez droždí a bez spousty tuku. Za to obsahují spoustu vlákniny takže rychle zasytí. Dokonce chutnaly i mému synovi a to je už co říct :)) Takže budou nejspíš chutnat i vašim dětem, které můžou tak zdravěji mlsat. 



Suroviny na 1 velký plech:

  • 320g uvařené batáty rozmačkané na kaši
  • 20g nerafinovaného kokosového oleje
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 1/2 lžičky sušeného zázvoru
  • špetka soli
  • 60g kokosové mouky
  • 40g mletých bezlepkových ovesných vloček
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku bez lepku a fosfátů
  • různé druhy marmelády nebo povidla 
  • 30g mletých vlašských ořechů


Všechny suroviny smícháme dohromady kromě marmelády a mletých ořechů. Ty přijdou nahoru na koláčky. Vypracujeme těsto z kterého odkrajujeme kousky po 20g, tvoříme z nich koláčky s menším důlkem a dáváme je na plech s pečícím papírem. Chce to trošku trpělivosti, ale výsledek stojí za to. Až máme všechny koláčky připravené plníme je marmeládami a vrch sypeme mletými ořechy. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C přibližně 25 minut.

Batáty neboli sladké brambory obsahují velké množství vitamínu C, vit. B6, E, betakaroten, draslík, železo, pektin-tvoří velkou část vlákniny. Podporují imunitní systém a prevenci srdečních onemocnění, pomáhají i proti různým degenerativním onemocněním očí, nespavosti, depresím a přispívají k hojení ran. Batáty také snižují cholesterol, snižují vznik rakoviny v trávicím traktu. Batáty dobře snášejí i lidé trpící histaminovou intolerancí. Pokud je to možné nejlepší je připravit batáty i se slupkou jelikož obsahuje velké množství betakarotenu.
Kokosový olej (nerafinovaný) se řadí mezi nasycené tuky a obsahuje vit. D, A, E, K, kyselinu laurovou, kapralovou, kaprinovou. Má blahodárné účinky na trávení, hydrataci organismu a regeneraci buněk. Obsahuje mastné kyseliny s dlouhým řetězcem, které se neukládají do tukových zásob, ale uvolňují se postupně na energii.
Zázvor patří mezi nejzdravější koření na světě. Je nabitý živinami a biologicky aktivními látkami, které velmi prospívají zdraví těla i mozku. Zázvor pomáhá při nevolnosti, zmírňuje bolesti a otoky svalů, má protizánětlivý účinek, snižuje hladinu cukru v krvi, pomáhá při chronických zažívacích potížích, zmírňuje menstruační bolesti, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, chrání před Alzheimerovou nemocí a bojuje proti infekcím. Kdy se raději zázvoru vyhnout,.. při chorobách spojených s krvácením, při diabetu a při onemocnění srdce a cév. Také těhotné a kojící maminky by se zázvoru měly raději vyhnout. Pokud užíváte jakýkoliv lék vždy se poraďte s lékařem zda můžete konzumovat zázvor!
Ovesné vločky (bez lepku) jsou jednou z nejznámějších potravin zdravé stravy. Obsahují např. vit. B, E, zinek, draslík, hořčík, lecitin, železo, sacharidy, tuky a bílkoviny. Jsou lehce stravitelné a regulují cholesterol a glukózu v krvi. Pomáhají snižovat krevní tlak a blahodárně působí na nervovou soustavu a tlumí činnost štítné žlázy.
Kokosová mouka má nasládlou chuť takže může nahradit v receptech určité množství sladidel, dodává pocit sytosti a obsahuje vysoké množství bílkovin. 
Vlašské ořechy obsahují důležité omega-3 nenasycené mastné kyseliny, vit. E, B1, B2, B5, B6, B9, C, vápník, hořčík, železo, zinek, draslík. Mají dobrý vliv na psychiku a trávení. Udržují zdravou pokožku, nehty a vlasy, snižují krevní tlak, snižují špatný cholesterol. Působí protizánětlivě a antioxidačně, zlepšují paměť a soustředěnost, prevence Alzheimerovy choroby.