Vegan bezlepková ovesná kaše s jahodami a kakaovými boby

18.03.2019

Ovesnou kaši připravíme z bezlepkových ovesných vloček uvařených ve vodě. Do hotové kaše přimícháme rozemletá lněná semínka a mandlový protein. A nakonec kaši posypeme kokosem, kakaovými boby a jahodami. 

Suroviny na jednu porci:

  • 40g ovesných bezlepkových vloček
  • 1 lžička mletého lněného semínka
  • 2 lžíce mandlového proteinu
  • 1 lžička drcených kakaových bobů
  • 1 lžička kokosu
  • jahody

Co se týká mandlového proteinu byla to má premiéra. Vždy mě zajímalo jaká bude jeho chuť a jestli je to opravdu takový ,,zázrak,, . Kaše chutnala hodně podobně jako kdyby v ní byly mandle rozemleté. Jen chuť byla jemnější a intenzivnější a připomínala mi hodně marcipán ovšem marcipán, který není vůbec sladký:) Největší uplatnění mandlového proteinu bych viděla při výrobě domácího mandlového nápoje, kde by podtrhl a zvýraznil chuť nápoje po mandlích.


Mandlový protein jsem objednala na e-shopu PURITAS a jedná se o BIO mandlový protein Novafood 250g za 210 Kč. Jak je vidět není to zrovna nejlevnější záležitost, ale to už záleží na každém jestli by chtěl něco takového vyzkoušet:) Má vysoký podíl aminokyselin BCCA a tak je vhodný nejen pro vegany, ale i pro aktivní sportovce a fitness.

Lněná semínka ( vit. B, C, E, železo, draslík, vápník, hořčík) - obsahují velmi důležité omega 3 nasycené mastné kyseliny, které mají vliv na fyzické i psychické zdraví. Čistí trávicí soustavu, hlavně tlusté střevo. Působí proti bakteriím, virům, plísním pomáhá bojovat s cukrovkou a zbavuje tělo škodlivin. Pro těhotné maminky můžou být pomocníkem při uvolňování porodních cest:) Ovšem je velmi důležité jak se konzumujeme. Pokud semínka nerozdrtíme nebo nerozmixujeme tak naším tělem projdou bez užitku. Lněná semínka obsahují bílkoviny, sacharidy a tuky ( zhruba 37 procent ), a proto se rozemletá semínka rychle kazí. Připravujeme je vždy nejlépe čerstvá.

Nepražené kakaové boby ( hořčík, síra, železo, mangan, chrom, zinek, měď ) jsou považovány za nejlepší přirozené antidepresivum:) a to díky dopaminu a serotoninu. Podporují imunitní systém.

Kokos obsahuje hodně nasycených tuků takzvaných triglyceridů, které jsou snadno stravitelné a v těle se snadno zpracují a spíše se spotřebují jako zdroj energie než aby se ukládaly na tuk.

Jahody ( vit. C, A, B, E, draslík, zinek, hořčík, síra, vápník, bor, fluor, kobalt ) obsahují mnoho organických sloučenin jako například kyseliny jablečné, citronové, chininové, šťavelové, salicylové, která působí v prevenci nádorových onemocnění. Podporují metabolismus a vylučování, působí proti vzniku močových a žlučových kamenů.

Ovesné vločky jsou jednou z nejznámějších potravin zdravé stravy. Obsahují např. vit. B, E, zinek, draslík, hořčík, lecitin, železo, sacharidy, tuky a bílkoviny. Jsou lehce stravitelné a regulují cholesterol a glukózu v krvi. Pomáhají snižovat krevní tlak a blahodárně působí na nervovou soustavu a tlumí činnost štítné žlázy.