Vegan bezlepková palačinka plněná banánem a marmeládou

10.09.2019

Určitě stojí zato udělat si ráno trošku více času a připravit si tuhle výbornou palačinku z bezlepkových ovesných vloček a začít tak den co nejpříjemněji. Děti si určitě také pochutnají a vlastně si i zdravě zamlsají :) Kdo nemá rád kakao, karob nebo tyhle suroviny z nějakého důvodu nemůže jíst tak stačí smíchat jen Tahini s medem a troškou vody a i tahle poleva je moc výborná.

Na jednu porci palačinky budeme potřebovat 50g rozemletých ovesných bezlepkových vloček, 1/2 lžičky psyllia a 170g vody. Z těchto surovin vymícháme těsto, které necháme chvíli odstát a mezitím si připravíme kakaovou polevu a to z - 1 lžičky Tahini, 1 lžíce kakaa, 1 lžičky karobu, 1/2 lžičky medu a 1-2 lžic vody (vodu přidáváme po troškách). Všechno smícháme do hustoty podle své chuti. Takže, kdo má rád více sladké může přidat více medu a kdo nemá karob může dát jen kakao,.... Pak už jen na palačinkovou pánev kápneme pár kapek oleje (já použila kokosový) a na rozehřátou pánev vlijeme připravené těsto, které pomalu smažíme. Hotovou palačinku potřeme marmeládou podle chuti, položíme na okraj palačinky banán, který zamotáme a palačinku už jen pokapeme připravenou kakaovou polevou. 



Kokosový olej (nerafinovaný) se řadí mezi nasycené tuky a obsahuje vit. D, A, E, K, kyselinu laurovou, kapralovou, kaprinovou. Má blahodárné účinky na trávení, hydrataci organismu a regeneraci buněk. Obsahuje mastné kyseliny s dlouhým řetězcem, které se neukládají do tukových zásob, ale uvolňují se postupně na energii.

Psyllium je druh vlákniny, která je rozpustná ve vodě a prochází trávicím traktem aniž by se rozložila a vstřebala. Pomáhá léčit zácpu a průjem a pozitivně působí na hladinu krevního cukru či cholesterolu a pomáhá při hubnutí. Působí jako prebiotikum.

Tahini (sezamová pasta) je jedním z nejlepších zdrojů vápníku, podporuje vytrvalost a soustředění a celkovou psychickou i fyzickou odolnost. Podporuje látkovou výměnu v těle, zdraví srdce, cév, očí, sliznic, vlasů a nehtů a celkovou obranyschopnost organismu.

Ovesné vločky  (bez lepku) jsou jednou z nejznámějších potravin zdravé stravy. Obsahují např. vit. B, E, zinek, draslík, hořčík, lecitin, železo, sacharidy, tuky a bílkoviny. Jsou lehce stravitelné a regulují cholesterol a glukózu v krvi. Pomáhají snižovat krevní tlak a blahodárně působí na nervovou soustavu a tlumí činnost štítné žlázy.

Banán působí blahodárně na náš mozek, na soustavu nervovou, svalovou a trávicí. Je vhodný pro osoby s žaludečními vředy a nemocným žaludkem. Obsahuje vit. skupiny B, vit. A, hořčík, vápník, fosfor a draslík ten má vliv na normalizaci krevního tlaku. Obsahuje také aminokyselinu tryptofan, kterou tělo zpracovává na serotonin a ten je ,,zodpovědný,, za dobrou náladu :) Nezralé banány můžou způsobit plynatost.

Med pomáhá při nachlazení, viróze, kašli, poruchách krevního oběhu a zažívacího ústrojí. Snižuje krevní tlak, dodává tělu energii aniž by zatěžoval trávicí systém. Zklidňuje střeva u neinfekčních průjmů a pomáhá při problémech neurotického charakteru.

Karob nebo-li také ,,svatojánský chléb,, či ,,chléb svatého Jana,, je tmavě hnědé ovoce stromu Ceratonia siliqua, česky Rohovník obecný. Plody tohoto stromu se vysušené semelou na prášek podobný kakau. Karob je zdravější alternativou kakaa, protože v porovnání s ním má vyšší obsah vápníku, méně tuku a kalorií. Obsahuje také vitamíny skupiny B, vápník, hořčík, draslík, železo, mangan, chrom a měď. Dopřát si ho mohou i lidé, kteří mají alergii na kakao. Karob má vcelku dost vlákniny a tím pádem má vliv na snižování hladiny špatného cholesterolu v krvi a pomáhá při trávení i vylučování. 

Kakao ( používám BIO kakao ) je zdrojem vitamínů a minerálů hlavně hořčíku a železa a obsahuje také antioxidanty. Konzumace kakaa bývá spojována s pocity dobré nálady a uvolněním.