Vegan bezlepková tortilla z pohankové mouky

18.04.2019

Na tortillu budeme potřebovat 45g pohankové mouky, 70g vody a špetku soli. Naplnit si ji pak může každý sám podle své chuti. Já tortillu potřela lehce plnotučnou hořčicí, posypala ledovým salátem a opekla na pánvičce na sucho uzené tofu, které jsem pak přidala k salátu.

Příprava tortilly je velmi jednoduchá. Smícháme mouku s vodou a solí a na rozehřátou palačinkovou pánvičku bez oleje vlijeme vzniklé husté těsto, které pak ještě pomocí lžíce rozetřeme po celé pánvičce, aby nám vznikla tenká placka. Pečeme na mírném ohni do zlatova.


Pohanka je výborným zdrojem vitaminů skupiny B, fosforu, vápníku, hořčíku, železa a rutinu. Má velké množství vlákniny a zvýšený obsah bílkovin. Pomáhá zvyšovat pružnost cév a snižuje hladinu LDL cholesterolu.

Ledový salát má vyvážený poměr vitamínů, minerálů, bílkovin, vlákniny a sacharidů. Obsahuje železo, hořčík, zinek, sodík, selen, mangan, fosfor, omega-3 a 6 mastné kyseliny, betakaroten, kyselinu listovou, vit. A, B, C, E, K. Zlepšuje trávení, podporuje imunitní systém, tvorbu kostní tkáně, červených krvinek, působí močopudně, odbourává stres a může dokonce pomoci s kvalitou spánku.

Okurka salátová obsahuje spoustu vody a vlákniny, proto je vhodná pro redukci váhy. Hydratuje pleť a zklidňuje ji, zpevňuje nehty, pomáhá při ekzému, lupence nebo akné. Pomáhá tělu bojovat s cukrovkou.

Rajčata jsou plná antioxidantů, které mají léčebné účinky. Působí například proti rakovině, ochraňují slinivku a zrychlují metabolismus. Obsahují beta karoteny, vit. C, B, chrom a draslík. Mají vysoký obsah vlákniny a téměř žádný tuk.

Himalájská sůl růžová obsahuje 84 základních lidských živin, vápník, hořčík, draslík, měď, železo, fosfor, bor, chrom, fluor, jod, mangan, molybden, selen, zinek a ještě další. I přes veškerá pozitiva používání soli je doporučené množství max. 1 čajová lžička denně.

Uzené tofu je bohatým zdrojem draslíku, vápníku, hořčíku, vit. B a železa. Je lépe stravitelné než sójové boby. Má nízkou hodnotu glykemického indexu takže je vhodné i pro lidi s inzulínovou rezistencí, diabetem nebo v redukčních dietách. Podporuje nervovou soustavu, snižuje hladinu cholesterolu, stimuluje látkovou výměnu. Sója má, ale i své nevýhody a to ty, že je častým alergenem. Obsahuje také fytoestrogeny, které mohou způsobit některé nemoci, neplodnost, nebo dřívější pubertu. Může potlačovat také funkci štítné žlázy nebo omezovat trávení některých stopových prvků a bílkovin. Pokud si vybíráme tofu určitě si vybíráme výrobky označené symbolem bez GMO což znamená, že sója nebyla geneticky modifikovaná.