Vegan bezlepkové lívanečky s ovocem a ořechy

19.03.2019

Na jednu porci lívanečků budeme potřebovat:

  • 40g ovesných bezlepkových vloček
  • 2 lžíce mandlového proteinu
  • 1 lžičku rozemletého lněného semínka
  •  1 střední banán 
  • trocha vody
  • skořice, vlašské ořechy a ovoce na ozdobu

Necelý banán rozmačkáme vidličkou (zbytek necháme na ozdobu), přimícháme všechny ostatní ingredience a vytvoříme hustou směs, kterou klademe po lžících na palačinkovou pánev bez tuku a na mírném ohni po obou stranách opékáme do zlatova. Lívanečky jsou uvnitř krásně vláčné. Nakonec je posypeme skořicí, vlašskými ořechy a ovocem. 


Rybíz obsahuje vit. C, vit. P, pektiny, flavonoidy, působí močopudně, pomáhá při artritidě, průjmu, nachlazení a posiluje žaludek. Řadí se mezi antioxidanty - má potlačující vliv na rozvoj některých demencí a je pomocníkem při boji s rakovinou.

Banán působí blahodárně na náš mozek, na soustavu nervovou, svalovou a trávicí. Je vhodný pro osoby s žaludečními vředy a nemocným žaludkem. Obsahuje vit. skupiny B, vit. A, hořčík, vápník, fosfor a draslík ten má vliv na normalizaci krevního tlaku. Obsahuje také aminokyselinu tryptofan, kterou tělo zpracovává na serotonin a ten je ,,zodpovědný,, za dobrou náladu:) Nezralé banány můžou způsobit plynatost. 

Vlašské ořechy obsahují důležité omega-3 nenasycené mastné kyseliny, vit. E, B1, B2, B5, B6, B9, C, vápník, hořčík, železo, zinek, draslík. Mají dobrý vliv na psychiku a trávení. Udržují zdravou pokožku, nehty a vlasy, snižují krevní tlak, snižují špatný cholesterol. Působí protizánětlivě a antioxidačně, zlepšují paměť a soustředěnost, prevence Alzheimerovy choroby.

Skořice je bohatým zdrojem antioxidantů, chrání tělo před stresem, má protizánětlivé účinky, zbavuje tělo infekcí, účastní se obnovy poškozených tkání a snižuje riziko vzniku onemocnění srdce. Snižuje hodnoty LDL cholesterolu a snižuje inzulinovou rezistenci a tím pomáhá a podporuje funkci inzulinu. Je vhodná i pro diabetiky. Prevence Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby a prevence vzniku nádorových onemocnění.

Ovesné vločky jsou jednou z nejznámějších potravin zdravé stravy. Obsahují např. vit. B, E, zinek, draslík, hořčík, lecitin, železo, sacharidy, tuky a bílkoviny. Jsou lehce stravitelné a regulují cholesterol a glukózu v krvi. Pomáhají snižovat krevní tlak a blahodárně působí na nervovou soustavu a tlumí činnost štítné žlázy.

Lněná semínka ( vit. B, C, E, železo, draslík, vápník, hořčík) - obsahují velmi důležité omega 3 nasycené mastné kyseliny, které mají vliv na fyzické i psychické zdraví. Čistí trávicí soustavu, hlavně tlusté střevo. Působí proti bakteriím, virům, plísním pomáhá bojovat s cukrovkou a zbavuje tělo škodlivin. Pro těhotné maminky můžou být pomocníkem při uvolňování porodních cest:) Ovšem je velmi důležité jak se konzumujeme. Pokud semínka nerozdrtíme nebo nerozmixujeme tak naším tělem projdou bez užitku. Lněná semínka obsahují bílkoviny, sacharidy a tuky ( zhruba 37 procent ), a proto se rozemletá semínka rychle kazí. Připravujeme je vždy nejlépe čerstvá.

Mandlový protein - má vysoký podíl aminokyselin BCCA a tak je vhodný nejen pro vegany, ale i pro aktivní sportovce a fitness. Má vysoký obsah vlákniny, bílkovin a minimum tuku.