Vegan bezlepkové mrkvánky

18.11.2023
Mrkvánky jsou plné kvalitních tuků a vlákniny,  plněné náplní připravenou z máku, povidel, višňového džemu a tofu natural a jsou opravdu vynikající. Tento recept vznikl trochu omylem a to, když jsem se přehmátla a místo čirokové mouky nasypala do mísy čirokovou instantní kaši:) Naštěstí to dopadlo víc než dobře. 



Suroviny

Těsto 

  • 350g najemno nastrouhané mrkve
  • 100g bio kokosového oleje
  • 50g mletého lněného semínka
  • 50g čekankového sirupu
  • 100g čirokové instantní kaše (kupuji přes internet na stránkách www.grizly.cz)
  • 100g maniokové mouky (také ji kupuji na stejných stránkách Grizly)
  • 1 kypřící prášek


Náplň

  • 50g švestkových povidel
  • 50g višňového džemu
  • 80g mletého máku
  • 1 balení tofu natural - rozdrobíme
  • šťáva z poloviny citronu

Všechno společně smícháme


Postup

1. 

Všechny suroviny na těsto dobře pomocí rukou smícháme a necháme tak půl hodinky v lednici odležet. 

2.

Mezitím si připravíme náplň. 

3.

Těsto vytáhneme z lednice a odebíráme z něj kousky, které nejdříve pomocí rukou rozmačkáme do placky a pak si ještě pomůžeme válečkem na těsto. Nejspíš by šlo i celé těsto rovnou rozválet a pak ho nakrájet na kousky.  Takto připravenou placku naplníme náplní a okraje dáme k sobě. Mrkvánek položíme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 160°C přibližně hodinu.