Vegan bezlepkové palačinky s arašídovým krémem

26.04.2020

U těchto palačinek je jedno jestli se vám roztrhají nebo zůstanou celé, protože je zasypete dušenými jablky a polijete arašídovým krémem takže vždy budou vypadat báječně :) A nejen, že takto připravené palačinky dobře na talíři vypadají, ale i výborně chutnají. 

Suroviny na 1 porci :

Palačinky

  • 125 ml rýžového mléka
  • 30g pohankové mouky
  • 20g jáhlové mouky
  • pár kapek nerafinovaného kokosového oleje na potření pánvičky - vymícháme hladké těsto, které pozvolna smažíme na mírném plameni 

Arašídový krém

  • 20g arašídového másla
  • 5g javorového sirupu
  • zhruba 1 lžíce vlažné vody - vše smícháme dohromady

Dušené jablko

  • 1 větší jablko
  • čerstvá šťáva z citronu
  • voda - jablko nakrájíme na malé kousky, zakápneme šťávou z citronu, podlijeme trochou vody a dusíme do měkka 

Na hotovou palačinku dáme dušená jablka, můžeme přidat ještě i skořici, goji, konopná semínka a vše polijeme arašídovým krémem.


Goji Kustovnice čínská obsahuje 18 druhů aminokyselin, 21 stopových prvků a spoustu vitamínů. Dále obsahuje železo, měď, vitamíny skupiny B. Podporuje imunitní systém, tvorbu červených krvinek, snižuje pocit únavy, přispívá k normálnímu energetickému metabolismu a činnosti nervové soustavy. Podporuje správnou funkci srdce, zdravý zrak a zdravý stav sliznic a pokožky.

Skořice je bohatým zdrojem antioxidantů, chrání tělo před stresem, má protizánětlivé účinky, zbavuje tělo infekcí, účastní se obnovy poškozených tkání a snižuje riziko vzniku onemocnění srdce. Snižuje hodnoty LDL cholesterolu, snižuje inzulinovou rezistenci a tím pomáhá a podporuje funkci inzulinu. Je vhodná i pro diabetiky. Prevence Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby a prevence vzniku nádorových onemocnění.

Jablka obsahují vit. C, K, A, E, B1, B2, B6, draslík, mangan, měď, polyfenoly a spoustu vlákniny. Pomáhají bojovat s nadváhou, snižují riziko vzniku kardiovaskulárních chorob, snižují hladinu cholesterolu v krvi a krevní tlak. Pomáhají snížit riziko vzniku cukrovky 2. typu, fungují jako prebiotika a podporují tak zdravé střevní prostředí. Chrání mozek před demencí, sliznici žaludku a jsou pomocníkem při boji s astmatem.

Javorový sirup obsahuje draslík, vápník, mangan a zinek (zinek a mangan jsou důležité pro naši imunitu), železo, fosfor, vitamin B a riboflavin. Javorový sirup působí protizánětlivě, má antioxidační účinky a chrání cévy. I přes všechna pozitiva s javorovým sirupem šetříme jelikož je to stále jen sladidlo :)

Pohanka je výborným zdrojem vitaminů skupiny B, fosforu, vápníku, hořčíku, železa a (rutinu?). Co se týká množství rutinu v pohance tak se na tohle téma názory liší. Jedna studie uvádí, že větší množství rutinu v pohance je pouze v listech a aby se rutin vstřebal potřebuje k tomu zároveň vitamín C, který pohanka neobsahuje. Dále pohanka obsahuje velké množství vlákniny a zvýšený obsah bílkovin. Snižuje hladinu LDL cholesterolu.

Konopná semínka jsou dokonalou potravinou, která svou výživovou hodnotou předčí nejkvalitnější maso. Mají velmi vyvážené složení a vysokou nutriční hodnotu (bílkoviny 25%, tuky 31% a cukry 34%). Obsahují vitaminy A, C, E, vitaminy skupiny B, z minerálů je to například vápník, zinek, hořčík, železo, draslík, chrom, jód a síra. Mají také dokonalý poměr omega 3 a 6 mastných kyselin. Konopná semínka pomáhají léčit chronické záněty, čistit zažívací systém, zlepšují imunitu, regenerují svaly, snižují riziko vzniku srdečních chorob, udržují hormonální rovnováhu, přispívají ke kráse pleti a pokožky, dodávají energii, zlepšují paměť, pomáhají při ekzému a lupénce. Ovšem je důležitá jejich pravidelná konzumace.