Vegan bezlepkové sušenky s arašídy

26.04.2020

Tento recept na sušenky ocení hlavně ti, kteří si vyrábí domácí rostlinná mléka jelikož hlavní surovinou do těchto sušenek je zbylá drť ať už z mandlí, kokosu, máku, bezlepkových ovesných vloček atd. Při výrobě rostlinných mlék se držím poměru - na 500ml vody používám například 50g máku nebo vloček, mandlí, kokosu atd. Drť postupně skladuji v mrazáku a až jí mám větší množství používám ji většinou na přípravu sušenek. Není úplně nutné držet se množství všech surovin. Recept si může každý přizpůsobit svým chutím a podle mě se vždy sušenky podaří. Důležitá je pouze konzistence, která by měla být podobná plastelíně. 

Množství na jeden velký plech : 

  • 1 porce mandlové drtě
  • 1 porce makové drtě
  • 1 porce kokosové drtě
  • 2 porce ovesné drtě
  • 100g celozrnné pohankové mouky
  • 70g proteinu s arašídovou příchutí
  • 30g bio kakaa
  • 50g bio kokosové mouky
  • 20g bio strouhaného kokosu
  • 100g bio třtinové melasy
  • voda podle potřeby
  • nasekané arašídy, popřípadě nasekaná vegan čokoláda - na ozdobu

Všechny suroviny společně smícháme a dobře propracujeme kromě nasekaných arašídů a čokolády - použijeme nahoru na sušenky. Z těsta odkrajujeme kousky zhruba po 20g, které nejdříve vytvarujeme do kuličky. Dáme na ni nasekané arašídy, které vtlačíme do těsta a zároveň vytvarujeme tvar sušenky. Takto připravené sušenky dáváme na plech s pečícím papírem a pečeme je v předehřáté troubě zhruba na 160°C.


Pohanka je výborným zdrojem vitaminů skupiny B, fosforu, vápníku, hořčíku, železa a (rutinu?). Co se týká množství rutinu v pohance tak se na tohle téma názory liší. Jedna studie uvádí, že větší množství rutinu v pohance je pouze v listech a aby se rutin vstřebal potřebuje k tomu zároveň vitamín C, který pohanka neobsahuje. Dále pohanka obsahuje velké množství vlákniny a zvýšený obsah bílkovin. Snižuje hladinu LDL cholesterolu.

Bio třtinová melasa je přírodní (sladidlo) produkt získaný z cukrové třtiny při výrobě cukru, po třetí extrakci. Má nižší obsah cukru a naopak nejvyšší možný obsah především vápníku, železa, hořčíku, fosforu, draslíku, sodíku a vitamínů skupiny B, vitamínu A a D. Udržuje zdravé kosti a zuby, snižuje únavu a vyčerpání, posiluje imunitu, ochraňuje namáhané klouby a obratle, pomáhá při zácpě, povzbuzuje organismus při stresu, nadměrné fyzické zátěži a pocitech slabosti. 

Kokosová mouka má nasládlou chuť takže může nahradit v receptech určité množství sladidel, dodává pocit sytosti a obsahuje vysoké množství bílkovin. 

Arašídy (jedná se o luštěninu) jsou bohatým zdrojem proteinů, zdravých tuků omega-3 a 6 mastných kyselin. Pomáhají chránit mozkové buňky, zlepšují paměť a soustředění. Jsou ovšem i největším alergenem což znamená, že by měl být člověk opatrný při jejich první konzumaci. Arašídy podporují vyprazdňování, zasytí na delší dobu, normalizují hladinu cukru v krvi, působí preventivně proti rakovině a urychlují metabolismus.

Kakao je zdrojem vitamínů a minerálů hlavně hořčíku a železa a obsahuje také antioxidanty. Konzumace kakaa bývá spojována s pocity dobré nálady a uvolněním.