Vegan bezlepkové sušenky z oříškové drtě vzniklé při výrobě domácího rostlinného nápoje

07.04.2019

Potřebujeme vzniklou drť z výroby domácího rostlinného nápoje, 100ml rostlinného nápoje, hrst sušených nakrájených datlí, hrst sušených nakrájených meruněk, 5 lžic mletého rozmixovaného lněného semínka, 40g kokosové mouky, 40g celozrnné pohankové mouky. 

Všechno smícháme dohromady, aby nám vznikla hmota, která se nelepí, ale drží tvar. Z tohoto množství nám vyjde 21 ks sušenek. Takže si uděláme 21 ks kuliček, které postupně skládáme na plech s pečícím papírem, kdy každou kuličkou zmáčkneme buď tvořítkem na sušenky nebo skleničkou, aby nám vznikla tenká placka asi tak půl centimetru vysoká. Sušenky pečeme ve středně vyhřáté troubě do zlatova.


Kokosová mouka má nasládlou chuť takže může nahradit v receptech určité množství sladidel, dodává pocit sytosti a obsahuje vysoké množství bílkovin. 

Datle obsahují draslík, měď, železo, vit. A, B, niacin. Pečují o svěžest a soustředěnost, startují energetickou přeměnu ve všech buňkách a proto jsou ideálním zdrojem na doplnění energie.

Lněná semínka ( vit. B, C, E, železo, draslík, vápník, hořčík) - obsahují velmi důležité omega 3 nasycené mastné kyseliny, které mají vliv na fyzické i psychické zdraví. Čistí trávicí soustavu, hlavně tlusté střevo. Působí proti bakteriím, virům, plísním pomáhá bojovat s cukrovkou a zbavuje tělo škodlivin. Pro těhotné maminky můžou být pomocníkem při uvolňování porodních cest:) Ovšem je velmi důležité jak se konzumujeme. Pokud semínka nerozdrtíme nebo nerozmixujeme tak naším tělem projdou bez užitku. Lněná semínka obsahují bílkoviny, sacharidy a tuky ( zhruba 37 procent ), a proto se rozemletá semínka rychle kazí. Připravujeme je vždy nejlépe čerstvá.

Meruňky ( provitamin A, sodík, draslík, železo, mangan, fluor )mají nízký obsah kalorií, proto jsou vhodné při redukčních dietách, vyvolávají v těle zásaditou reakci. Jsou dobrým zdrojem proteinů, železa a provitaminu A díky, kterému pomáhají udržovat dobrý stav zraku, zvyšují odolnost proti infekcím. Dr. Valnet poukazuje na to, že meruňky udržují rovnováhu v nervové soustavě a doporučuje je při depresi, malátnosti, nervozitě, snížené chuti k jídlu.

Pohanková mouka obsahuje mnoho důležitých vitamínů skupiny B, minerálních látek jako je fosfor, vápník, železo a rutin. Má mnoho vlákniny a bílkovin.