Vegan bezlepkový banánový chlebíček

02.04.2021



Příprava banánového chlebíčku je velmi snadná a pokud potřebujete zužitkovat uz hodně zralé banány pak je tento recept pro vás jako stvořený :)
Banánový chlebíček chutná nejlíp politý krémem z arašídového másla, kdy rozmícháme arašídové máslo s vodou a sladidlem do krémové konzistence a nakonec vše posypeme plátky mandlí. 



Suroviny:

  • 100g bílé samokypřící mouky značky Doves Farm
  • 50g jáhlové mouky značky Grizly
  • 15g psyllia
  • 150g rýžového mléka
  • 20g nerafinovaného kokosového oleje rozehřátého do tekuté konzistence
  • 20g datlového sirupu
  • 2 malé banány nahoru na chlebíček


Nejdříve smícháme zvlášť sypké suroviny a zvlášť tekuté suroviny. Pak vše smícháme dohromady a vzniklé těsto ihned rovnoměrně rozetřeme do formy s pečícím papírem. Nahoru přidáme oloupané banány, které vtlačíme do těsta. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C přibližně 20 - 25 minut.

Banán působí blahodárně na náš mozek, na soustavu nervovou, svalovou a trávicí. Je vhodný pro osoby s žaludečními vředy a nemocným žaludkem. Obsahuje vit. skupiny B, vit. A, hořčík, vápník, fosfor a draslík ten má vliv na normalizaci krevního tlaku. Obsahuje také aminokyselinu tryptofan, kterou tělo zpracovává na serotonin a ten je ,,zodpovědný,, za dobrou náladu :) Nezralé banány můžou způsobit plynatost.


Arašídy (jedná se o luštěninu) jsou bohatým zdrojem proteinů, zdravých tuků omega-3 a 6 mastných kyselin. Pomáhají chránit mozkové buňky, zlepšují paměť a soustředění. Jsou ovšem i největším alergenem což znamená, že by měl být člověk opatrný při jejich první konzumaci. Arašídy podporují vyprazdňování, zasytí na delší dobu, normalizují hladinu cukru v krvi, působí preventivně proti rakovině a urychlují metabolismus.
Psyllium je druh vlákniny, která je rozpustná ve vodě a prochází trávicím traktem aniž by se rozložila a vstřebala. Pomáhá léčit zácpu a průjem a pozitivně působí na hladinu krevního cukru či cholesterolu a pomáhá při hubnutí. Působí jako prebiotikum. 
Kokosový olej (nerafinovaný) se řadí mezi nasycené tuky a obsahuje vit. D, A, E, K, kyselinu laurovou, kapralovou, kaprinovou. Má blahodárné účinky na trávení, hydrataci organismu a regeneraci buněk. Obsahuje mastné kyseliny s dlouhým řetězcem, které se neukládají do tukových zásob, ale uvolňují se postupně na energii.
Datle obsahují draslík, měď, železo, vit. A, B, niacin. Pečují o svěžest a soustředěnost, startují energetickou přeměnu ve všech buňkách a proto jsou ideálním zdrojem na doplnění energie.
Jáhly obsahují draslík, hořčík, fosfor, měď, železo, zinek, vitamíny skupiny B a vlákninu. Patří mezi komplexní sacharidy, které se do těla uvolňují pomalu. Energie tak vydrží dlouho a je minimální tendence ukládání tuku do podkoží. Mají nízký glykemický index takže jsou vhodné pro diabetiky.