Vegan brokolicová pomazánka bez lepku
Na přípravu pomazánky potřebujeme jen pár surovin a výsledná chuť je opravdu velmi dobrá. Pomazánka obsahuje spoustu bílkovin, vápníku díky brokolici a také vlákniny.
Suroviny
- 200g uvařené cizrny
- 200g brokolice
- 30g kešu ořechů (rozmixujeme)
- 1 lžíce psyllia
- 1 lžíce rýžového oleje
- česnek, cibule
- sůl, pepř, plnotučná hořčice
Růžičky brokolice dáme do hrnce, zalijeme je vařící vodou a necháme přibližně 10 minut pod pokličkou. Uvařenou cizrnu rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme kešu ořechy a postupně přidáváme okapanou brokolici a vše postupně mixujeme do hladké konzistence. Nakonec dochutíme nakrájenou cibulí, česnekem, kořením, hořčicí a pokud je konzistence pomazánky hodně řídká přidáváme po lžičkách psyllium. Vždy chvíli po přidání psyllia počkáme než nabobtná abychom to pak s hustotou pomazánky nepřehnaly.
Cizrna neboli římský hrách obsahuje bílkoviny, komplexní sacharidy a tuky, vit. B15, železo, vápník, hořčík, fosfor. Při problémech s nadýmáním je vhodné vařit luštěniny společně s bylinkami jako je bazalka, oregano, majoránka, saturejka nebo libeček, ale hlavně nechat luštěniny nejlépe namočené přes noc a pak je důkladně propláchnout.
Brokolice obsahuje vit. C, E, skupiny B, vápník, fosfor, draslík, železo, hořčík. Chrání tělo před vznikem rakoviny, pomáhá při cukrovce, artritidě, posiluje pružnost a pevnost cévních stěn a stěn střeva. Pomáhá při bolestech kloubů, zánětech v oblasti trávicího traktu a posiluje funkce mozku.
Kešu ořechy pomáhají při anémii, regulují hladinu cholesterolu a působí jako přírodní antidepresivum. Zlepšují vzhled pokožky, pomáhají při zažívacích obtížích, snižují krevní tlak a podílejí se na tvorbě spermií. Jsou zdrojem bílkovin. Obsahují řadu vitamínů skupiny B a minerálů jako je železo, zinek, mangan, měď, hořčík, kyselinu listovou a omega 3 a 6.
Psyllium je druh vlákniny, která je rozpustná ve vodě a prochází trávicím traktem aniž by se rozložila a vstřebala. Pomáhá léčit zácpu a průjem a pozitivně působí na hladinu krevního cukru či cholesterolu a pomáhá při hubnutí. Působí jako prebiotikum.
Himalájská růžová sůl obsahuje 84 základních lidských živin, vápník, hořčík, draslík, měď, železo, fosfor, bor, chrom, fluor, jod, mangan, molybden, selen, zinek a ještě další. I přes veškerá pozitiva používání soli je doporučené množství max. 1 čajová lžička denně.
Rýžový olej obsahuje vitamíny A, E, skupiny B, velké množství mastných kyselin (46% kyseliny olejové, 36% linolové a 1% linolenové). Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, zpomaluje proces stárnutí, pomáhá bojovat proti volným radikálům, je přírodním antioxidantem a má léčivé účinky.
Cibule pomáhá při nechutenství, arterioskleróze, zažívacích potížích, vysokém tlaku, zánětech dutiny ústní a hltanu. Pomáhá při zánětu močových cest, astmatu, při nepravidelné menstruaci, cukrovce, zácpě a bodnutí hmyzem. Obsahuje vit. C, A, B2, B1, křemík, draslík, síru.
Česnek obsahuje vitamíny, minerály a má antibakteriální účinky. Posiluje imunitní systém, zlepšuje cévní a oběhový systém, reguluje krevní tlak. Odpuzuje veškeré parazity i klíšťata. Při užívání česneku se může objevit pálení žáhy.