Vegan celerový salát bez lepku

06.05.2021


Všem milovníkům celeru doporučuji vyzkoušet tento rychlý a jednoduchý salát. Salát je osvěžující, lehký a také uděláme něco pro své zdraví.


Suroviny:

  • 1 středně velký celer
  • 1 jablko
  • vegan zakysaná 15% kokosová smetana značky Planton, kterou kupuji na Lidlu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce umeoctu
  • pepř
  • sůl - sůl přidáme až po ochutnání salátu jelikož umeocet je dost slaný
  • kukuřice
  • pár lžic vody


Celer očistíme a nastrouháme najemno, přidáme nakrájené jablko na malé kousky a zbytek surovin. Všechno dobře promícháme a necháme nejlépe přes noc odležet



Celer bulvový má minimální množství kalorií, spoustu vitaminů a minerálů. Obsahuje vit. C, vápník, hořčík, draslík, fosfor. Chrání naše tělo před plísněmi a bakteriemi, uklidňuje žaludek i střeva. Je vhodný k očistě těla a působí jako afrodiziakum.
Umeocet není klasický ocet jelikož je v něm použita kyselina citronová, hodí se do salátů, polévek nebo omáček a nahradí jakýkoliv jiný ocet. Kromě toho, že je kyselý, je i velmi slaný! Vzniká při fermentaci japonských švestiček umeboshi. Pomáhá při žaludečních potížích, pomáhá nastolit acidobazickou rovnováhu, snižuje únavu nebo pálení žáhy. Pomáhá při bolestech hlavy, neutralizuje toxiny a zpomaluje stárnutí pokožky.
Jablka obsahují vit. C, K, A, E, B1, B2, B6, draslík, mangan, měď, polyfenoly a spoustu vlákniny. Pomáhají bojovat s nadváhou, snižují riziko vzniku kardiovaskulárních chorob, snižují hladinu cholesterolu v krvi a krevní tlak. Pomáhají snížit riziko vzniku cukrovky 2. typu, fungují jako prebiotika a podporují tak zdravé střevní prostředí. Chrání mozek před demencí, sliznici žaludku a jsou pomocníkem při boji s astmatem.
Himalájská růžová sůl obsahuje 84 základních lidských živin, vápník, hořčík, draslík, měď, železo, fosfor, bor, chrom, fluor, jod, mangan, molybden, selen, zinek a ještě další. I přes veškerá pozitiva používání soli je doporučené množství max. 1 čajová lžička denně.
Olivový olej obsahuje zdravé mono nenasycené tuky, velké množství antioxidantů, vitamín E, sodík, draslík a vápník. Má silné protizánětlivé účinky, pomáhá při prevenci mozkové mrtvice, chrání před kardiovaskulárními nemocemi a má antibakteriální účinky. Jako jediný z tuků neobsahuje cholesterol. Pomáhá při trávicích potížích a odstraňuje bolesti žaludku. Při vnějším použití pomáhá při kožních obtížích jako je ekzém, psoriáza a na suchou pokožku. Díky jeho antiseptickým účinkům se doporučuje jednou týdně vypláchnout ústa olivovým olejem a udržovat tak dobrý stav zubů. Některým lidem pomáhá při štípnutí komárem nebo jiným hmyzem.
Kukuřice obsahuje vit. A, vitamíny skupiny B, antioxidanty, draslík, fosfor, hořčík, železo, zinek, kyselinu listovou, niacin a karotenoidy, které podporují zdraví očí. Kukuřice má vysoký podíl vlákniny, která podporuje trávení. Působí proti stresu, svalovým křečím, srdečním arytmiím. Posiluje intelekt a soustředění, udržuje zdravé vlasy a pěknou pleť, podporuje krvetvorbu. Dodává tělu energii, snižuje riziko výskytu rakoviny, infarktu, mrtvice a má močopudný účinek.