Vegan chlebová placka bez lepku

03.09.2021

Chlebová placka je velmi jednoduchá a rychlá na přípravu a hodí se skvěle téměř ke všemu. Plně nahradí klasický chléb a jelikož nepotřebujeme kvasnice nemusíme ani čekat na nějaké kynutí těsta :)

Suroviny:

  • 80g mouky z červené čočky
  • 110g tmavé bezlepkové chlebové směsi značky Doves Farm
  • 110g bílé bezlepkové chlebové směsi značky Doves Farm
  • 20g mletých lněných semínek
  • 10g psyllia
  • 5g soli
  • 6g kypřícího prášku bez fosfátů a lepku
  • 20g konopných semínek
  • sušený rozmarýn, špetka kurkumy, sušený česnek
  • 500g vody


Nejdříve smícháme všechny sypké suroviny a nakonec přidáme vodu a dobře promícháme. Těsto rovnoměrně rozetřeme na velký nízký plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C, kdy během pečení zkoušíme těsto párátkem jestli je chlebová placka hotová.


Konopná semínka jsou dokonalou potravinou, která svou výživovou hodnotou předčí nejkvalitnější maso. Mají velmi vyvážené složení a vysokou nutriční hodnotu (bílkoviny 25%, tuky 31% a cukry 34%). Obsahují vitaminy A, C, E, vitaminy skupiny B, z minerálů je to například vápník, zinek, hořčík, železo, draslík, chrom, jód a síra. Mají také dokonalý poměr omega 3 a 6 mastných kyselin. Konopná semínka pomáhají léčit chronické záněty, čistit zažívací systém, zlepšují imunitu, regenerují svaly, snižují riziko vzniku srdečních chorob, udržují hormonální rovnováhu, přispívají ke kráse pleti a pokožky, dodávají energii, zlepšují paměť, pomáhají při ekzému a lupénce. Ovšem je důležitá jejich pravidelná konzumace. 
Kurkuma obsahuje antioxidanty, antiseptické látky, minerální látky, sacharidy, vlákninu, vit. B, C, E, piperin a kapsacaín. Nejvzácnější složka je kurkumin. Kurkumin je silná protizánětlivá látka, antioxidant a žluté barvivo. Kurkuma vychytává volné radikály, zmírňuje bolesti kloubů, podporuje imunitu, metabolismus, detoxikuje, podporuje dobré hojení ran a popálenin a snižuje vysoký cholesterol.
Červená čočka obsahuje spoustu bílkovin, vlákniny, ale také vápník, selen, zinek, draslík, hořčík, mangan, fosfor, železo a vitamíny skupiny B. Její příprava je velmi rychlá, protože se nemusí namáčet a je uvařená za 10 minut. Je lehce stravitelná a nenadýmavá, má nízký glykemický index, zmírňuje ranní nevolnosti u těhotných žen a pro děti je vhodná už od 9. měsíce. Zlepšuje mozkovou funkci, má vliv na kvalitu kůže a zlepšuje depresivní nálady. Díky velkému množství železa, které červená čočka obsahuje je vhodná pro lidi trpící chudokrevností. 
Psyllium je druh vlákniny, která je rozpustná ve vodě a prochází trávicím traktem aniž by se rozložila a vstřebala. Pomáhá léčit zácpu a průjem a pozitivně působí na hladinu krevního cukru či cholesterolu a pomáhá při hubnutí. Působí jako prebiotikum. 
Lněná semínka obsahují vit. B, C, E, železo, draslík, vápník, hořčík, velmi důležité omega 3 nasycené mastné kyseliny, které mají vliv na fyzické i psychické zdraví. Čistí trávicí soustavu, hlavně tlusté střevo. Působí proti bakteriím, virům, plísním pomáhají bojovat s cukrovkou a zbavují tělo škodlivin. Pro těhotné maminky můžou být pomocníkem při uvolňování porodních cest. Ovšem je velmi důležité jak je konzumujeme. Pokud semínka nerozdrtíme nebo nerozmixujeme tak naším tělem projdou bez užitku. Lněná semínka obsahují bílkoviny, sacharidy a tuky (zhruba 37 procent), a proto se rozemletá semínka rychle kazí. Připravujeme je vždy nejlépe čerstvá.