Vegan cizrnové těstoviny se zeleninou a arašídovým máslem bez lepku

06.06.2019

Na jednu porci budeme potřebovat 60g syrových těstovin z cizrny, které uvaříme podle návodu (Green Apotheke), 1/2 středně velké cukety, 1 středně velkou mrkev, 1/2 červené papriky, 1 menší cibuli, 1 lžičku řepkového oleje, 1 lžíci arašídového másla (GymBeam-Peanut butter smooth), špetku chilli, sůl, kurkumu a šťávu z citronu.

Zeleninu si nakrájíme na menší kousky a tu si společně s cibulí nejdříve orestujeme na oleji. Přidáme koření a lžíci arašídového másla, podlijeme trochou vody a chvíli vše podusíme. Nakonec přidáme podle chuti pár kapek šťávy z citronu a servírujeme směs na uvařené těstoviny.


Cizrna neboli římský hrách obsahuje bílkoviny, komplexní sacharidy a tuky, vit. B15, železo, vápník, hořčík, fosfor. Při problémech s nadýmáním je vhodné vařit luštěniny společně s bylinkami jako je bazalka, oregano, majoránka, saturejka nebo libeček.

Himalájská sůl růžová obsahuje 84 základních lidských živin, vápník, hořčík, draslík, měď, železo, fosfor, bor, chrom, fluor, jod, mangan, molybden, selen, zinek a ještě další. I přes veškerá pozitiva používání soli je doporučené množství max. 1 čajová lžička denně.

Arašídové máslo je bohatým zdrojem proteinů, zdravých tuků omega-3 a 6 mastných kyselin. Pomáhá chránit mozkové buňky a zlepšuje paměť a soustředění.

Řepkový olej obsahuje velmi málo nasycených mastných kyselin a naopak významné množství esenciálních mastných kyselin omega 6, 3 a přispívá tak k udržení normální hladiny cholesterolu.

Kurkuma obsahuje antioxidanty, antiseptické látky, minerální látky, sacharidy, vlákninu, tuk, vit. B, C, E, piperin a kapsacaín. Nejvzácnější složka je kurkumin. Kurkumin je silná protizánětlivá látka, antioxidant a žluté barvivo. Kurkuma vychytává volné radikály, zmírňuje bolesti kloubů, podporuje imunitu, metabolismus, detoxikuje, podporuje dobré hojení ran a popálenin a snižuje vysoký cholesterol.

Cibule pomáhá při nechutenství, arterioskleróze, zažívacích potížích, vysokém tlaku, zánětech dutiny ústní a hltanu. Pomáhá při zánětu močových cest, astma, při nepravidelné menstruaci, cukrovce, zácpě a bodnutí hmyzem. Obsahuje vit. C, A, B2, B1, křemík, draslík, síru.

Cuketa obsahuje 90 procent vody, vlákninu, mnoho vitamínů a stopových prvků. Je vhodná k detoxikaci a pročištění těla. Pomáhá odvádět toxiny a přebytečnou vodu z těla, čistí trávicí trakt, příznivě ovlivňuje činnost ledvin a pomáhá při zácpě.

Mrkev obsahuje vlákninu, antioxidanty a vit. A, které tělo nejvíc využije nastrouháním mrkve než jen kousáním.

Červená paprika obsahuje vit. A, karotenoidy, vit. C, B, draslík, železo, hořčík, zinek. Podporuje zdraví našich svalů, vlasů, nehtů a působí blahodárně na naše cévy. Chrání tělo před rozvojem zhoubných nádorů, působí protizánětlivě, podporuje trávení, zmírňuje zánět žaludku. Je mírně projímavá a působí proti plynatosti. 

Pažitka povzbuzuje chuť k jídlu, podporuje trávení, usnadňuje zažívání při rekonvalescenci, má protizánětlivé a protinádorové účinky. Obsahuje velké množství bílkovin, vit. C, B2, sodík, vápník, železo a fosfor. Je účinná proti střevním parazitům, snižuje krevní tlak a má protisklerotický, dezinfekční a imunostimulační účinek.