Vegan čokoládová buchta bez lepku

02.02.2021

Čokoládová buchta se výborně hodí k snídani i svačině, protože jsou v ní rozmixované červené fazole a ty nám dodají potřebnou energii. 


Suroviny:


Fazole rozmixujeme společně s banánen (používám tyčový mixér), přidáme rozpuštěnou čokoládu, kakao a promícháme. Nakonec přisypeme mouku a vymícháme hladké těsto, které urovnáme do vhodné pečící nádoby s pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C přibližně 30 minut. 



Kakao je zdrojem vitamínů a minerálů hlavně hořčíku a železa a obsahuje také antioxidanty. Konzumace kakaa bývá spojována s pocity dobré nálady a uvolněním.

Banán působí blahodárně na náš mozek, na soustavu nervovou, svalovou a trávicí. Je vhodný pro osoby s žaludečními vředy a nemocným žaludkem. Obsahuje vit. skupiny B, vit. A, hořčík, vápník, fosfor a draslík ten má vliv na normalizaci krevního tlaku. Obsahuje také aminokyselinu tryptofan, kterou tělo zpracovává na serotonin a ten je ,,zodpovědný,, za dobrou náladu :) Nezralé banány můžou způsobit plynatost.

Fazole obsahují vit. B, bílkoviny, vlákninu, sacharidy a minerální látky. Působí kladně na funkci ledvin. Snižují hladinu škodlivého LDL cholesterolu a podle některých názorů působí preventivně a proti rakovině.