Vegan čokoládové bonbóny bez lepku

08.05.2019

Na 13 kousků si připravíme 25g kakaového másla, 10g karobu, 15g kakaa, 5g třtinového cukru (moučky), oříšky, sušené ovoce podle chuti. 

Kakaové máslo rozpustíme a vmícháme do něj cukr, karob a kakao a vše společně dobře promícháme do hladka. Silikonovou formu na čokoládové bonbony nebo led vyskládáme kousky ořechů, ovocem a vše zalijeme vzniklou čokoládou. Dáme do ledničky ztuhnout. 


Goji Kustovnice čínská obsahuje 18 druhů aminokyselin, 21 stopových prvků a spoustu vitamínů. Dále obsahuje železo, měď, vitamíny skupiny B. Podporuje imunitní systém, tvorbu červených krvinek, snižuje pocit únavy, přispívá k normálnímu energetickému metabolismu a činnosti nervové soustavy. Podporuje správnou funkci srdce, zdravý zrak a zdravý stav sliznic a pokožky.

Kakaové máslo je jedním z nejstabilnějších tuků jelikož obsahuje vhodné antioxidanty zabraňující žluknutí. Obsahuje vitamin E a také např. skvalan, který urychluje hojení oděrech, drobných ran a popálenin. Může zároveň pomoci při ekzémech zároveň s vnitřním i vnějším užitím. Má jemnou čokoládovou vůni a chuť a používá se jak k výrobě čokoládových cukrovinek tak k výrobě kosmetiky.

Brusinky obsahují mnoho antioxidantů, vitamín C, A, E, vlákninu, železo, vápník, draslík. Jsou známé svými pozitivními účinky na močové ústrojí, zamezují tvorbu zubního kazu pokud neobsahují přidaný cukr, pomáhají při některých nemocech žlučníku, při léčbě cukrovky, posilují imunitu. Lidé, kteří používají léky na ředění krve jako je například warfarin, by brusinky neměli konzumovat jelikož mohou snížit protisrážlivý účinek léku a vyvolat tak nebezpečné krvácení. 

Kakao ( používám BIO kakao ) je zdrojem vitamínů a minerálů hlavně hořčíku a železa a obsahuje také antioxidanty. Konzumace kakaa bývá spojována s pocity dobré nálady a uvolnění. 

Karob nebo-li také ,,svatojánský chléb,, či ,,chléb svatého Jana,, je tmavě hnědé ovoce stromu Ceratonia siliqua, česky Rohovník obecný. Plody tohoto stromu se vysušené semelou na prášek podobný kakau. Karob je zdravější alternativou kakaa, protože v porovnání s ním má vyšší obsah vápníku, méně tuku a kalorií. Obsahuje také vitamíny skupiny B, vápník, hořčík, draslík, železo, mangan, chrom a měď. Dopřát si ho mohou i lidé, kteří mají alergii na kakao. Karob má vcelku dost vlákniny a tím pádem má vliv na snižování hladiny špatného cholesterolu v krvi a pomáhá při trávení i vylučování. 

Mandle jsou vhodné pro zdravou pleť, vlasy, nehty, kosti a zuby díky minerálům, které obsahují ( hořčík, vápník, draslík, zinek, železo ). Mandle obsahují velké množství vlákniny a působí tak preventivně proti zácpám. Antioxidanty, které chrání srdce a cévy a působí proti stárnutí. Obsahují sice vysoké množství tuků, ale prospěšných, které pomáhají k udržení váhy a tělu prospívají pokud je nebudeme konzumovat pražené a solené:)