Vegan cuketová nádivka bez lepku

20.07.2020

Nádivka z cukety je dobrá samotná jen se zeleninou nebo zeleninovým salátem, ale výborně se k ní hodí třeba i vařené nebo šťouchané brambory s cibulkou.


Suroviny:

  • 730g najemno nastrouhané cukety
  • 5 lžic hrachové mouky
  • 5 lžic cizrnové mouky
  • 5 lžic mouky z červené čočky
  • 3 lžíce lahůdkového droždí
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce dýňových semínek
  • himalájská růžová sůl, pepř, majoránka, petrželka, kurkuma


Vše smícháme dohromady a vzniklou směs dáme do vhodné nádoby s pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě zhruba na 180°C asi 30 minut. 



Cuketa obsahuje 90 procent vody, vlákninu, mnoho vitamínů a stopových prvků. Je vhodná k detoxikaci a pročištění těla. Pomáhá odvádět toxiny a přebytečnou vodu z těla, čistí trávicí trakt, příznivě ovlivňuje činnost ledvin a pomáhá při zácpě.

Lahůdkové droždí - jedná se o neaktivní sušené vločky droždí, které projdou teplotou nad 40°C a nedají se proto použít jako klasické kvasnice. Obsahuje velké množství vitamínů skupiny B, která je pro lidský organismus velmi důležitá a je výborný antioxidant. Lahůdkové droždí pomáhá vyživovat nehty, vlasy a pokožku. Podílí se na tvorbě červených krvinek, je důležité pro metabolické funkce a trávicí systém. Pomáhá tedy nastartovat metabolismus, zlepšuje soustředění a paměť, revmatismus, zánět spojivek, problémy s trávením nebo deprese.

Kurkuma obsahuje antioxidanty, antiseptické látky, minerální látky, sacharidy, vlákninu, vit. B, C, E, piperin a kapsacaín. Nejvzácnější složka je kurkumin. Kurkumin je silná protizánětlivá látka, antioxidant a žluté barvivo. Kurkuma vychytává volné radikály, zmírňuje bolesti kloubů, podporuje imunitu, metabolismus, detoxikuje, podporuje dobré hojení ran a popálenin a snižuje vysoký cholesterol.

Himalájská růžová sůl obsahuje 84 základních lidských živin, vápník, hořčík, draslík, měď, železo, fosfor, bor, chrom, fluor, jod, mangan, molybden, selen, zinek a ještě další. I přes veškerá pozitiva používání soli je doporučené množství max. 1 čajová lžička denně.

Olivový olej obsahuje zdravé mononenasycené tuky, velké množství antioxidantů, vitamín E, sodík, draslík a vápník. Má silné protizánětlivé účinky, pomáhá při prevenci mozkové mrtvice, chrání před kardiovaskulárními nemocemi a má antibakteriální účinky. Jako jediný z tuků neobsahuje cholesterol. Pomáhá při trávicích potížích a odstraňuje bolesti žaludku. Při vnějším použití pomáhá při kožních obtížích jako je ekzém, psoriáza a na suchou pokožku. Díky jeho antiseptickým účinkům se doporučuje jednou týdně vypláchnout ústa olivovým olejem a udržovat tak dobrý stav zubů. Některým lidem pomáhá při štípnutí komárem nebo jiným hmyzem.

Dýňová semínka obsahují vit. E, B, fosfor, hořčík, mangan, železo, měď a fytosteroly, které dokážou snížit hladinu cholesterolu. Zlepšují spánek a předchází depresím. Jsou bohatá na zinek a chrání tak tělo před osteoporózou. Zmírňují zánět při artritidě, působí proti parazitům a tasemnicím, jsou dobrá pro zdraví prostaty. Působí také proti akné, zlepšují kvalitu vlasů i nehtů.

Červená čočka obsahuje spoustu bílkovin, vlákniny, ale také vápník, selen, zinek, draslík, hořčík, mangan, fosfor, železo a vitamíny skupiny B. Její příprava je velmi rychlá, protože se nemusí namáčet a je uvařená za 10 minut. Je lehce stravitelná a nenadýmavá, má nízký glykemický index, zmírňuje ranní nevolnosti u těhotných žen a pro děti je vhodná už od 9. měsíce. Zlepšuje mozkovou funkci, má vliv na kvalitu kůže a zlepšuje depresivní nálady. Díky velkému množství železa, které červená čočka obsahuje je vhodná pro lidi trpící chudokrevností.

Cizrnová mouka je přirozeně bezlepková a vhodná pro bezlepkovou dietu a má vysokou nutriční hodnotu. Obsahuje sacharidy, bílkoviny a vlákninu, která je prospěšná pro trávicí systém. Je bohatá na vitaminy C, B6, kyselinu listovou a železa.

Mouka ze žlutého hrachu má podobné složení jako hrách žlutý,  obsahuje vit. A, B, velké množství bílkovin, komplexních sacharidů a vlákniny. S kombinací obilovin se aminokyselinové spektrum bílkovin hrachu dorovnává a poskytuje tak plnohodnotné bílkoviny

Majoránka je skvělá na zažívání, působí jako mírné sedativum a diuretikum, zmírňuje nespavost, snižuje stres, má antiseptické, antibakteriální a antimykotické účinky, používá se při nachlazení, při špatném trávení, nadýmání, průjmu a střevní kolice. Urychluje trávení tím, že zvyšuje sekreci žaludeční šťávy, uklidňuje zažívání a podporuje tvorbu žluči. Ve formě mastí se majoránka používá na špatně hojící se rány.