Vegan cuketový koláč bez lepku

21.09.2020



Tento koláč je vláčný až spíše ´´mokrý´´ takže nečekejte žádnou sušinku :) Koláč obsahuje spoustu bílkovin díky přidanému proteinu a cizrnové mouce a slazený je pouze třtinovou melasou. 


Suroviny:

  • 500g najemno nastrouhané oloupané cukety

  • 190g vody z kokosového mléka v plechovce - Coconut milk Billa (hustou část jsem odebrala a použila do jiného receptu - Vegan zapečená dýně s kokosovou smetanou bez lepku)
  • 50g třtinové melasy
  • 20g olivového oleje
  • 50g proteinu (vegan s vanilkovou příchutí a slazený sukralozou) 
  • 20g kakaa
  • 15g psyllia
  • 40g cizrnové mouky
  • 100g pohankové mouky
  • 1/2 kypřícího prášku bez fosfátů a bez lepku (není nutný)
  • 20g vysokoprocentní vegan čokolády 


Nejdříve smícháme nastrouhanou cuketu se všemi tekutými surovinami. Pak přisypeme všechny promíchané sypké suroviny a vymícháme těsto, které nalijeme do dortové formy s pečícím papírem nebo do jiné nádoby a nahoru do těsta zatlačíme kousky nalámané čokolády. Koláč pečeme v předehřáté troubě na 170°C zhruba 35 - 40 minut.




Cuketa obsahuje 90 procent vody, vlákninu, mnoho vitamínů a stopových prvků. Je vhodná k detoxikaci a pročištění těla. Pomáhá odvádět toxiny a přebytečnou vodu z těla, čistí trávicí trakt, příznivě ovlivňuje činnost ledvin a pomáhá při zácpě.

Cizrnová mouka je přirozeně bezlepková a vhodná pro bezlepkovou dietu a má vysokou nutriční hodnotu. Obsahuje sacharidy, bílkoviny a vlákninu, která je prospěšná pro trávicí systém. Je bohatá na vitaminy C, B6, kyselinu listovou a železa.

Psyllium je druh vlákniny, která je rozpustná ve vodě a prochází trávicím traktem aniž by se rozložila a vstřebala. Pomáhá léčit zácpu a průjem a pozitivně působí na hladinu krevního cukru či cholesterolu a pomáhá při hubnutí. Působí jako prebiotikum.

Olivový olej obsahuje zdravé mononenasycené tuky, velké množství antioxidantů, vitamín E, sodík, draslík a vápník. Má silné protizánětlivé účinky, pomáhá při prevenci mozkové mrtvice, chrání před kardiovaskulárními nemocemi a má antibakteriální účinky. Jako jediný z tuků neobsahuje cholesterol. Pomáhá při trávicích potížích a odstraňuje bolesti žaludku. Při vnějším použití pomáhá při kožních obtížích jako je ekzém, psoriáza a na suchou pokožku. Díky jeho antiseptickým účinkům se doporučuje jednou týdně vypláchnout ústa olivovým olejem a udržovat tak dobrý stav chrupu. Některým lidem pomáhá při štípnutí komárem nebo jiným hmyzem.

Pohanka je výborným zdrojem vitaminů skupiny B, fosforu, vápníku, hořčíku, železa a (rutinu?). Co se týká množství rutinu v pohance tak se na tohle téma názory liší. Jedna studie uvádí, že větší množství rutinu v pohance je pouze v listech a aby se rutin vstřebal potřebuje k tomu zároveň vitamín C, který pohanka neobsahuje. Dále pohanka obsahuje velké množství vlákniny a zvýšený obsah bílkovin. Snižuje hladinu LDL cholesterolu.

Kakao je zdrojem vitamínů a minerálů hlavně hořčíku a železa a obsahuje také antioxidanty. Konzumace kakaa bývá spojována s pocity dobré nálady a uvolněním.

Bio třtinová melasa je přírodní (sladidlo) produkt získaný z cukrové třtiny při výrobě cukru, po třetí extrakci. Má nižší obsah cukru a naopak nejvyšší možný obsah především vápníku, železa, hořčíku, fosforu, draslíku, sodíku a vitamínů skupiny B, vitamínu A, a D. Udržuje zdravé kosti a zuby, snižuje únavu a vyčerpání, posiluje imunitu, ochraňuje namáhané klouby a obratle, pomáhá při zácpě, povzbuzuje organismus při stresu, nadměrné fyzické zátěži a pocitech slabosti.