Vegan domácí puding bez lepku

14.01.2020

Na tento velmi chutný puding plný bílkovin díky přidanému proteinu je potřeba domácí ovesné mléko. Domácí ovesné mléko po zahřátí začne houstnout což je naprosto ideální k přípravě pudingu bez nějakých škrobů a zahušťovadel.

A jak na přípravu domácího ovesného mléka? Stačí namočit 40g bezlepkových ovesných vloček do 500ml vody a dát je přes noc do lednice. Ráno už jen stačí vločky rozmixovat s tou samou vodou ve které byly namočené. Vločky mixujeme zhruba 2-3 minuty záleží na výkonu mixéru. Takto rozmixovanou směs přecedíme nejlépe přes silonovou ponožku a vyždímáme z ní všechno co jen půjde. Prodávají se i speciální plátěné pytlíky, ale i silonová ponožka splní účel. Stačí ji pak jen oprat a můžeme ji zase příště použít.

Suroviny na 1 porci:

  • 200ml ovesného mléka
  • 5g nerafinovaného bio kokosového oleje
  • 20g proteinu (použila jsem protein z hnědé rýže 80%)
  • 10g bio kakaového prášku
  • 5g drcených nepražených kakaových bobů (nemusí být)
  • 15g javorového sirupu
  • ovoce podle chuti

Všechno (kromě ovoce) společně za stálého míchání povaříme dokud nezačne směs houstnout. Pokud bychom chtěli puding řidší můžeme přidat více ovesného mléka nebo přilít trochu vody. 

Puding jde připravit i rychleji a to v mikrovlnné troubě. Stačí do misky nebo hrnku nalít domácí ovesné mléko (200ml), přidat 20g kvalitní čokolády a vše dát do mikrovlnky ohřát. Je lepší použít vyšší nebo větší nádobu jelikož jak začne mléko houstnout začne zvětšovat svůj objem a tak je potřeba puding hlídat, aby neutekl :) Do takto připraveného pudingu můžeme přidat protein a nějaké sladidlo (javorový sirup, čekankový sirup, třtinový nerafinovaný cukr) nebo ho můžeme nechat jen tak.