Vegan dort s malinami bez lepku

11.01.2021

Dort je vegan, bez lepku, s minimem cukru i tuku a přesto chutná skvěle. Je výborný jak s malinovou marmeládou a malinami tak i s višňovou marmeládou a višněmi. Obojí se skvěle hodí k čokoládě a kokosu. Příprava dortu je rychlá a nenáročná takže ho zvládne úplně každý :)



Suroviny:

  • 50g kokosové mouky
  • 150g samokypřící bezlepkové mouky Doves Farm
  • 15g Bio kakaa
  • 10g drcených kakaových bobů
  • 20g sušených brusinek (můžou se vynechat)
  • 30g nerafinovaného třtinového cukru
  • 50g Bio panenského kokosového oleje (rozehřejeme ho do tekuté konzistence)
  • 250g rostlinného mléka (kokosové)
  • čokoláda vegan na polití 50g + 5g bio panenského kokosového oleje
  • malinová marmeláda
  • sušené nebo čerstvé maliny
  • plátky kokosu na ozdobu


Nejdříve smícháme všechny sypké suroviny, přidáme kakaové boby, brusinky a nakonec přilejeme olej, rostlinné mléko a dobře promícháme. Vznikne tužší těsto, které dáme do dortové formy o průměru 17 cm a rovnoměrně ho rozetřeme. Dort pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 40 minut (zkoušíme párátkem jestli je dort hotový). 

Vychladlý korpus rozřízneme, jednu polovinu natřeme marmeládou, přiklopíme druhou polovinou, opět vrch dortu potřeme marmeládou, polijeme rozpuštěnou čokoládou smíchanou s rozpuštěným kokosovým olejem a rozetřeme po celé ploše. Nakonec přidáme maliny a kokos. Dort necháme nejlépe přes noc v lednici odležet.




Nerafinovaný třtinový cukr je zdravější variantou bílého rafinovaného cukru, z kterého byla během zpracování odstraněna melasa a byl vybělený. Kdežto třtinový cukr neprochází procesem chemické rafinace a bělení a neztrácí tak zdraví prospěšné látky jako jsou minerály, stopové prvky, vitamíny, enzymy a vláknina a nezatěžuje tolik organismus. Nadměrné slazení jakýmkoliv cukrem není pro náš organismus ovšem zdravé takže s cukrem šetříme.

Kokosový olej (nerafinovaný) se řadí mezi nasycené tuky a obsahuje vit. D, A, E, K, kyselinu laurovou, kapralovou, kaprinovou. Má blahodárné účinky na trávení, hydrataci organismu a regeneraci buněk. Obsahuje mastné kyseliny s dlouhým řetězcem, které se neukládají do tukových zásob, ale uvolňují se postupně na energii.

Kokosová mouka má nasládlou chuť takže může nahradit v receptech určité množství sladidel, dodává pocit sytosti a obsahuje vysoké množství bílkovin. 

Kakao je zdrojem vitamínů a minerálů hlavně hořčíku a železa a obsahuje také antioxidanty. Konzumace kakaa bývá spojována s pocity dobré nálady a uvolněním.

Nepražené kakaové boby obsahují hořčík, síru, železo, mangan, chrom, zinek a měď. Jsou považovány za nejlepší přirozené antidepresivum díky dopaminu a serotoninu. Podporují imunitní systém.

Kokos obsahuje hodně nasycených tuků takzvaných triglyceridů, které jsou snadno stravitelné a v těle se snadno zpracují na zdroj energie než aby se ukládaly na tuk.

Brusinky obsahují mnoho antioxidantů, vitamín C, A, E, vlákninu, železo, vápník, draslík. Jsou známé svými pozitivními účinky na močové ústrojí, zamezují tvorbu zubního kazu pokud neobsahují přidaný cukr, pomáhají při některých nemocech žlučníku, při léčbě cukrovky, posilují imunitu. Lidé, kteří používají léky na ředění krve jako je například warfarin, by brusinky neměli konzumovat jelikož mohou snížit protisrážlivý účinek léku a vyvolat tak nebezpečné krvácení. 

Maliny obsahují vit. C, A, B, železo, fosfor, zinek, antioxidanty a třísloviny. Podporují imunitu, pomáhají při látkové výměně, působí proti stresu a migréně, čistí střeva a odvádějí z těla přebytečnou vodu. Pomáhají při cukrovce, chudokrevnosti, Alzheimerově chorobě, snižují krevní tlak a cholesterol, snižují ranní nevolnost těhotných žen. Chrání zuby a kosti, podporují zdravý růst nehtů a pomáhají bojovat s plísněmi, kvasinkami a artritidou