Vegan hrachová kaše se zeleninovými plackami bez lepku
Žlutý hrách namočíme přes noc do vody. Ráno všechnu vodu slijeme a hrách několikrát pořádně prochláchneme až nám poteče úplně čistá voda. Je to důležité kvůli dobrému trávení luštěnin a kvůli tomu, aby nás pak luštěniny tolik nenadýmaly. Tento postup se týká všech luštěnin - namáčet, proplachovat, proplachovat a proplachovat :))
Propláchnutý hrách zaliji trochou vody, osolím, opepřím, přidám trochu řepkového oleje a hrách vařím do měkka. Postupně hlídám, aby se veškerá voda nevypařila, ale nebylo jí zase ani moc takže nejlépe, aby byl hrách při vaření stále ponořený ve vodě a hladina vody lehce přesahovala vařený hrách. Až je hrách měkký, přidám česnek a ponorným mixérem vše rozmixuji do hladka. Záleží jakou kdo má rád konzistenci a podle toho může přilít horkou vodu. Nakonec přidám do kaše majoránku a už ničím jiným nezahušťuji.
Zeleninové placky - suroviny na jednu porci:
- 200g uvařené mrkve a celeru, které rozmačkáme
- 30g bezlepkových jemně mletých ovesných vloček,
- 1 lžička tahini ( pasta ze sezamových semínek )
- na dochucení růžová himalájská sůl, pepř a šťáva z citronu
Vše smícháme a vytvarujeme placky, které klademe na na plech s pečícím papírem a pečeme ve středně vyhřáté troubě do ,,zlatova,, :)
Dýňová semínka obsahují vit. E, B, fosfor, hořčík, mangan, železo, měď a fytosteroly, které dokážou snížit hladinu cholesterolu. Zlepšují spánek a předchází depresím. Jsou bohatá na zinek a chrání tak tělo před osteoporózou. Zmírňují zánět při artritidě, působí proti parazitům a tasemnicím, jsou dobrá pro zdraví prostaty. Působí také proti akné, zlepšují kvalitu vlasů i nehtů.
Hrách žlutý obsahuje hodně vit. A, B, velké množství bílkovin, komplexních sacharidů a vlákniny. S kombinací obilovin se aminokyselinové spektrum bílkovin hrachu dorovná a poskytuje tak plnohodnotné bílkoviny.
Mrkev obsahuje vlákninu, antioxidanty a vit. A, které tělo nejvíc využije nastrouháním mrkve než jen kousáním.
Celer bulvový má minimální množství kalorií, dost vitaminů a minerálů. Obsahuje vit. C, vápník, hořčík, draslík, fosfor. Chrání naše tělo před plísněmi a bakteriemi, uklidňuje žaludek i střeva. Je vhodný k očistě těla a působí jako afrodiziakum.
Tahini ( sezamová pasta ) je jedním z nejlepších zdrojů vápníku, podporuje vytrvalost a soustředění a celkovou psychickou i fyzickou odolnost. Podporuje látkovou výměnu v těle, zdraví srdce, cév, očí, sliznic, vlasů a nehtů a celkovou obranyschopnost.
Řepkový olej obsahuje velmi málo nasycených mastných kyselin a naopak významné množství esenciálních mastných kyselin omega 6, 3 a přispívá tak k udržení normální hladiny cholesterolu.
Ovesné vločky jsou jednou z nejznámějších potravin zdravé stravy. Obsahují např. vit. B, E, zinek, draslík, hořčík, lecitin, železo, sacharidy, tuky a bílkoviny. Jsou lehce stravitelné a regulují cholesterol a glukózu v krvi. Pomáhají snižovat krevní tlak a blahodárně působí na nervovou soustavu a tlumí činnost štítné žlázy.
Česnek obsahuje vitamíny, minerály a má antibakteriální účinky. Posiluje imunitní systém, zlepšuje cévní a oběhový systém, reguluje krevní tlak. Odpuzuje veškeré parazity i klíšťata. Při užívání česneku se může objevit pálení žáhy.
Himalájská sůl růžová obsahuje 84 základních lidských živin, vápník, hořčík, draslík, měď, železo, fosfor, bor, chrom, fluor, jod, mangan, molybden, selen, zinek a ještě další. I přes veškerá pozitiva používání soli je doporučené množství 1 čajová lžička denně.