Vegan hruškový koláč bez lepku

17.09.2019

Nejedná se o klasický koláč, kdy používáme různé bezlepkové mouky. Snažila jsem se vytvořit recept, který bude co nejvíce vyvážený a ve kterém budou použity plnohodnotné suroviny a ty dodají tělu maximum prospěšných látek. A takovou plnohodnotnou potravinou jsou pro mě JÁHLY.

Na koláč budeme potřebovat :

hrušky, vlašské ořechy, pekanové ořechy, skořici

1 lžíci nerafinovaného kokosového oleje smíchanou se 2 lžícemi medu 

Těsto :

180g syrových jáhel, které nejdříve spaříme a pak podle návodu uvaříme ve vodě. Vody může být i více jelikož chceme, aby byly jáhly hodně uvařené spíše rozvařené. Jáhly necháme vychladnout a pak je tyčovým mixérem rozmixujeme společně se 40g nerafinovaného kokosového oleje jak to jen půjde a pak dále přidáme 90g-100g kokosové mouky (pokud nemáme kokosovou určitě bychom mohli použít třeba i rýžovou, kukuřičnou nebo čirokovou mouku) a kdo má rád sladké pak přidá podle chuti med nebo jiné sladidlo. Já jsem těsto ničím nepřislazovala, ale ta sladší chuť mi tam nakonec chyběla :) Všechno společně propracujeme a vzniklé těsto vtlačíme do pečící formy (průměr 26cm) vyložené pečícím papírem a dáme zapéct do předem vyhřáté trouby asi tak na 10 minut a na 180°C. Mezitím si nakrájíme a očistíme hrušky a nasekáme ořechy. Na zapečený koláč pak naskládáme připravené hrušky, které posypeme skořicí, nasekanými ořechy a vše zakapeme připravenou směsí kokosového oleje a medu a dáme dál péct na takových 40 minut. 



Hrušky obsahují velké množství vlákniny, vody, dále také kyselinu listovou, sodík, draslík, měď, fosfor, zinek, vápník a vitamín B a menší množství vitamínu C a E. Pomáhají při zácpě, nadýmání a střevních potížích, vylučují z těla těžké kovy a jedovaté látky, zpevňují cévy, snižují krevní tlak, podporují krvetvorbu a pomáhají při zánětlivých potížích močových cest a ledvin. Působí jako diuretikum. Díky tomu, že v nich převládá fruktóza jsou vhodné i pro diabetiky.

Jáhly obsahují draslík, hořčík, fosfor, měď, železo, zinek, vitamíny skupiny B a vlákninu. Patří mezi komplexní sacharidy, které se do těla uvolňují pomalu. Energie tak vydrží dlouho a je minimální tendence ukládání tuku do podkoží. Mají nízký glykemický index takže jsou vhodné pro diabetiky.

Kokosový olej (nerafinovaný) se řadí mezi nasycené tuky a obsahuje vit. D, A, E, K, kyselinu laurovou, kapralovou, kaprinovou. Má blahodárné účinky na trávení, hydrataci organismu a regeneraci buněk. Obsahuje mastné kyseliny s dlouhým řetězcem, které se neukládají do tukových zásob, ale uvolňují se postupně na energii.

Med pomáhá při nachlazení, viróze, kašli, poruchách krevního oběhu a zažívacího ústrojí. Snižuje krevní tlak, dodává tělu energii aniž by zatěžoval trávicí systém. Zklidňuje střeva u neinfekčních průjmů a pomáhá při problémech neurotického charakteru.

Kokosová mouka má nasládlou chuť takže může nahradit v receptech určité množství sladidel, dodává pocit sytosti a obsahuje vysoké množství bílkovin. 

Pekanové ořechy mají sladkou, bohatou, máslovou chuť a texturu a jsou vhodné pro slané a sladké pokrmy. Obsahují hodně vlákniny, mononenasycené tuky, antioxidanty, hořčík, vápník, fosfor, vitamín E, A, beta-karoten, lutein a L-arginin (zlepšuje pružnost stěn tepen a ty jsou pak méně náchylné na krevní sraženiny). Pekanové ořechy podporují kardiovaskulární systém, dobré trávení, pomáhají při hubnutí, snižují riziko rakoviny prsu, podporují zdraví kostí a zubů, mají protizánětlivé a protirakovinné účinky, snižují krevní tlak, snižují riziko mrtvice, posilují imunitu, bojují proti stárnutí a jsou výborné pro zdraví vlasů.

Vlašské ořechy obsahují důležité omega 3 nenasycené mastné kyseliny, vit. E, B1, B2, B5, B6, B9, C, vápník, hořčík, železo, zinek, draslík. Mají dobrý vliv na psychiku a trávení. Udržují zdravou pokožku, nehty a vlasy, snižují krevní tlak a snižují špatný cholesterol. Působí protizánětlivě, antioxidačně, zlepšují paměť a soustředěnost, prevence Alzheimerovy choroby.

Skořice je bohatým zdrojem antioxidantů, chrání tělo před stresem, má protizánětlivé účinky, zbavuje tělo infekcí, účastní se obnovy poškozených tkání a snižuje riziko vzniku onemocnění srdce. Snižuje hodnoty LDL cholesterolu, snižuje inzulinovou rezistenci a tím pomáhá a podporuje funkci inzulinu. Je vhodná i pro diabetiky. Prevence Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby a prevence vzniku nádorových onemocnění.