Vegan hummus s pečenými bramborami a zeleninou

25.03.2019

Na přípravu hummusu budeme potřebovat uvařenou cizrnu, sůl, pepř, římský kmín, Tahini, citronovou šťávu, olivový olej a vodu . K uvařené cizrně vše přidáme a tyčovým mixérem rozmixujeme do požadované konzistence a dochutíme podle chuti. Brambory umyjeme a i se slupkou rozkrojíme na čtvrtiny, dáme na plech s pečícím papírem, okořeníme podle chuti a zakápneme trochou řepkového oleje a dáme do trouby péct. Ke konci pečení můžeme přidat nakrájený česnek.


Cizrna neboli římský hrách obsahuje bílkoviny, komplexní sacharidy a tuky, vit. B15, železo, vápník, hořčík, fosfor. Při problémech s nadýmáním je vhodné vařit luštěniny společně s bylinkami jako je bazalka, oregano, majoránka, saturejka nebo libeček. 

Tahini ( sezamová pasta ) je jedním z nejlepších zdrojů vápníku, podporuje vytrvalost a soustředění a celkovou psychickou i fyzickou odolnost. Podporuje látkovou výměnu v těle, zdraví srdce, cév, očí, sliznic, vlasů a nehtů a celkovou obranyschopnost.

Okurka salátová obsahuje spoustu vody a vlákniny, proto je vhodná pro redukci váhy. Hydratuje pleť a zklidňuje ji, zpevňuje nehty, pomáhá při ekzému, lupence nebo akné. Pomáhá tělu bojovat s cukrovkou.

Brambory obsahují draslík, vit. C, B, hořčík, zinek, železo a hodně vlákniny. 

Řepkový olej obsahuje velmi málo nasycených mastných kyselin a naopak významné množství esenciálních mastných kyselin omega-6 a 3 a přispívá tak k udržení normální hladiny cholesterolu.

Himalájská sůl růžová obsahuje 84 základních lidských živin, vápník, hořčík, draslík, měď, železo, fosfor, bor, chrom, fluor, jod, mangan, molybden, selen, zinek a ještě další. I přes veškerá pozitiva používání soli je doporučené množství max. 1 čajová lžička denně.

Česnek obsahuje vitamíny, minerály a má antibakteriální účinky. Posiluje imunitní systém, zlepšuje cévní a oběhový systém, reguluje krevní tlak. Odpuzuje veškeré parazity i klíšťata. Při užívání česneku se může objevit pálení žáhy.

Ledový salát má vyvážený poměr vitamínů, minerálů, bílkovin, vlákniny a sacharidů. Obsahuje železo, hořčík, zinek, sodík, selen, mangan, fosfor, omega-3 a 6 mastné kyseliny, betakaroten, kyselinu listovou, vit. A, B, C, E, K. Zlepšuje trávení, podporuje imunitní systém, tvorbu kostní tkáně, červených krvinek, působí močopudně, odbourává stres a může dokonce pomoci s kvalitou spánku.