Vegan jablečné lívanečky bez lepku
Jablečné lívanečky jsou připravené během chvilky a nejsou náročné na přípravu ani na suroviny.
1 porce :
- 50g bezlepkových ovesných vloček - rozmixujeme je na mouku
- 220g najemno nastrouhaného oloupaného jablka
- 10g mletých lněných semínek
nerafinovaný kokosový olej na potření pánvičky
Všechny ingredience smícháme dohromady a jelikož jsou jablka většinou dost šťavnatá není potřeba přidávat už žádnou tekutinu. Na rozpálenou pánev s kokosovým olejem pomocí lžíce klademe hromádky, které rozetřeme a pozvolna opékáme z obou dvou stran. Hotové lívanečky jsou posypané skořicí, goji, nasekanými para ořechy (2ks) a zakápnuté javorovým sirupem.
Ovesné vločky (bez lepku) jsou jednou z nejznámějších potravin zdravé stravy. Obsahují např. vit. B, E, zinek, draslík, hořčík, lecitin, železo, sacharidy, tuky a bílkoviny. Jsou lehce stravitelné a regulují cholesterol a glukózu v krvi. Pomáhají snižovat krevní tlak a blahodárně působí na nervovou soustavu a tlumí činnost štítné žlázy.
Jablka obsahují vit. C, K, A, E, B1, B2, B6, draslík, mangan, měď, polyfenoly a spoustu vlákniny. Pomáhají bojovat s nadváhou, snižují riziko vzniku kardiovaskulárních chorob, snižují hladinu cholesterolu v krvi a krevní tlak. Pomáhají snížit riziko vzniku cukrovky 2. typu, fungují jako prebiotika a podporují tak zdravé střevní prostředí. Chrání mozek před demencí, sliznici žaludku a jsou pomocníkem při boji s astmatem.
Javorový sirup obsahuje draslík, vápník, mangan a zinek (zinek a mangan jsou důležité pro naši imunitu), železo, fosfor, vitamin B a riboflavin. Javorový sirup působí protizánětlivě, má antioxidační účinky a chrání cévy. I přes všechna pozitiva s javorovým sirupem šetříme jelikož je to stále jen sladidlo :)
Skořice je bohatým zdrojem antioxidantů, chrání tělo před stresem, má protizánětlivé účinky, zbavuje tělo infekcí, účastní se obnovy poškozených tkání a snižuje riziko vzniku onemocnění srdce. Snižuje hodnoty LDL cholesterolu, snižuje inzulinovou rezistenci a tím pomáhá a podporuje funkci inzulinu. Je vhodná i pro diabetiky. Prevence Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby a prevence vzniku nádorových onemocnění.
Goji Kustovnice čínská obsahuje 18 druhů aminokyselin, 21 stopových prvků a spoustu vitamínů. Dále obsahuje železo, měď, vitamíny skupiny B. Podporuje imunitní systém, tvorbu červených krvinek, snižuje pocit únavy, přispívá k normálnímu energetickému metabolismu a činnosti nervové soustavy. Podporuje správnou funkci srdce, zdravý zrak a zdravý stav sliznic a pokožky.
Kokosový olej (nerafinovaný) se řadí mezi nasycené tuky a obsahuje vit. D, A, E, K, kyselinu laurovou, kapralovou, kaprinovou. Má blahodárné účinky na trávení, hydrataci organismu a regeneraci buněk. Obsahuje mastné kyseliny s dlouhým řetězcem, které se neukládají do tukových zásob, ale uvolňují se postupně na energii.
Lněná semínka obsahují vit. B, C, E, železo, draslík, vápník, hořčík, velmi důležité omega 3 nasycené mastné kyseliny, které mají vliv na fyzické i psychické zdraví. Čistí trávicí soustavu, hlavně tlusté střevo. Působí proti bakteriím, virům, plísním pomáhají bojovat s cukrovkou a zbavují tělo škodlivin. Pro těhotné maminky můžou být pomocníkem při uvolňování porodních cest. Ovšem je velmi důležité jak je konzumujeme. Pokud semínka nerozdrtíme nebo nerozmixujeme tak naším tělem projdou bez užitku. Lněná semínka obsahují bílkoviny, sacharidy a tuky (zhruba 37 procent), a proto se rozemletá semínka rychle kazí. Připravujeme je vždy nejlépe čerstvá.
Para ořechy obsahují vit. A, B1, B2, B3, E, D, selen, draslík, hořčík, železo, jsou úžasné pro posílení imunity, zlepšují trávení, zvyšují plodnost u mužů, podporují zdraví mozku a regeneraci tkání a cév. Obsahují bílkoviny, sacharidy a 70 procent tuků. Proto rychle žluknou a je potřeba je uchovávat v chladu.