Vegan jáhlová kaše s mandlemi a přelivem z jahod

18.03.2019

Jáhly nejdříve dvakrát spaříme horkou vodou, aby nebyly trpké a pak je společně se sušenými a nakrájenými meruňkami uvaříme do měkka. Do hotové kaše přimícháme protein a kakaové máslo. Jahodový přeliv - rozmixované jahody.

Suroviny na jednu porci:

  • 50g syrových jáhel
  • 4 kusy sušených meruněk
  • 20g proteinu
  • 1 lžička kakaového másla
  • přeliv- rozmixované jahody
  • 10 kusů mandlí


Jáhly obsahují draslík, hořčík, fosfor, měď, železo, zinek, vitamíny skupiny B a vlákninu. Jáhly patří mezi komplexní sacharidy, které se do těla pomalu uvolňují, energie vám tak vydrží a je minimální tendence ukládání tuku do podkoží. Mají nízký glykemický index takže jsou vhodné pro diabetiky.

Kakaové máslo je jedním z nejstabilnějších tuků jelikož obsahuje vhodné antioxidanty zabraňující žluknutí. Obsahuje vitamin E a také např. skvalan, který urychluje hojení oděrech, drobných ran a popálenin. Může zároveň pomoci při ekzémech zároveň s vnitřním i vnějším užitím. Má jemnou čokoládovou vůni a chuť a používá se jak k výrobě čokoládových cukrovinek tak k výrobě kosmetiky.

Mandle jsou vhodné pro zdravou pleť, vlasy, nehty, kosti a zuby díky minerálům, které obsahují ( hořčík, vápník, draslík, zinek, železo ). Mandle obsahují velké množství vlákniny a působí tak preventivně proti zácpám. Antioxidanty, které chrání srdce a cévy a působí proti stárnutí. Obsahují sice vysoké množství tuků, ale prospěšných, které pomáhají k udržení váhy a tělu prospívají pokud je nebudeme konzumovat pražené a solené:)

Jahody ( vit. C, A, B, E, draslík, zinek, hořčík, síra, vápník, bor, fluor, kobalt ) obsahují mnoho organických sloučenin jako například kyseliny jablečné, citronové, chininové, šťavelové, salicylové, která působí v prevenci nádorových onemocnění. Podporují metabolismus a vylučování, působí proti vzniku močových a žlučových kamenů.

Meruňky ( provitamin A, sodík, draslík, železo, mangan, fluor )mají nízký obsah kalorií, proto jsou vhodné při redukčních dietách, vyvolávají v těle zásaditou reakci. Jsou dobrým zdrojem proteinů, železa a provitaminu A díky, kterému pomáhají udržovat dobrý stav zraku, zvyšují odolnost proti infekcím. Dr. Valnet poukazuje na to, že meruňky udržují rovnováhu v nervové soustavě a doporučuje je při depresi, malátnosti, nervozitě, snížené chuti k jídlu.