Vegan jáhlový koláč s jablky a povidly bez lepku

23.10.2020

I tady u receptu budeme potřebovat ´´základní´´ jáhlovou kaši viz. Vegan jáhlová kaše . Díky tomu, že používáme již připravenou jáhlovou kaši je koláč hotový opravdu za chvíli. Namísto jablk můžeme přidat jen povidla s mákem nebo nasekané ořechy,..... prostě cokoliv co vás napadne nebo nač budete mít zrovna chuť. 



Suroviny :

  • 300g uvařených jáhel
  • 60g kokosové mouky
  • 10g psyllia smíchaného se 100g vody
  • jablka
  • povidla 
  • skořice


Uvařené jáhly rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme kokosovou mouku, nabobtnané psyllium a dobře všechno propracujeme. Nejdříve vidličkou a pak pomocí ruky. Těsto se trochu lepí, ale nemělo by se lepit moc - když tak přidáme víc kokosové mouky. Vypracované těsto dáme na plech s pečícím papírem a rovnoměrně ho vytvarujeme do tvaru koláče, kdy si namočíme ruce lehce vodou. Přidáme povidla, naskládáme připravená jablka a posypeme skořicí. Koláč pečeme v předehřáté troubě na 170°C přibližně 30 minut.




Jáhly obsahují draslík, hořčík, fosfor, měď, železo, zinek, vitamíny skupiny B a vlákninu. Jáhly patří mezi komplexní sacharidy, které se do těla pomalu uvolňují, energie vám tak vydrží a je minimální tendence ukládání tuku do podkoží. Mají nízký glykemický index takže jsou vhodné pro diabetiky. 

Jablka obsahují vit. C, K, A, E, B1, B2, B6, draslík, mangan, měď, polyfenoly a spoustu vlákniny. Pomáhají bojovat s nadváhou, snižují riziko vzniku kardiovaskulárních chorob, snižují hladinu cholesterolu v krvi a krevní tlak. Pomáhají snížit riziko vzniku cukrovky 2. typu, fungují jako prebiotika a podporují tak zdravé střevní prostředí. Chrání mozek před demencí, sliznici žaludku a jsou pomocníkem při boji s astmatem.

Skořice je bohatým zdrojem antioxidantů, chrání tělo před stresem, má protizánětlivé účinky, zbavuje tělo infekcí, účastní se obnovy poškozených tkání a snižuje riziko vzniku onemocnění srdce. Snižuje hodnoty LDL cholesterolu, snižuje inzulinovou rezistenci a tím pomáhá a podporuje funkci inzulinu. Je vhodná i pro diabetiky. Prevence Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby a prevence vzniku nádorových onemocnění.

Psyllium je druh vlákniny, která je rozpustná ve vodě a prochází trávicím traktem aniž by se rozložila a vstřebala. Pomáhá léčit zácpu a průjem a pozitivně působí na hladinu krevního cukru či cholesterolu a pomáhá při hubnutí. Působí jako prebiotikum.

Kokosová mouka má nasládlou chuť takže může nahradit v receptech určité množství sladidel, dodává pocit sytosti a obsahuje vysoké množství bílkovin. 

Švestky obsahují pouze vitamin E, ale minerálních látek mají spoustu (vápník, hořčík, fosfor, draslík), dále také obsahují vlákninu, třísloviny a organické látky. Pomáhají při revmatismu, dně, onemocnění ledvin, jater a krevním oběhu. Snižují hladinu cholesterolu a jsou účinné při střevních problémech a zácpě. Sušené švestky a veškeré sušené ovoce vybíráme nejlépe vždy nepřislazované a nesířené.