Vegan kakaový jogurt

28.04.2020

U rostlinných jogurtů mě baví, že je jde připravit téměř z čehokoliv. Baví mě jak každá surovina má svoji typickou chuť a tak můžeme mít jogurt stále jiný. Tento kakaový jogurt z vařené rýže možná spíš trochu připomíná něco jako termix takže věřím, že hlavně menším dětem by chutnal :)

Suroviny zhruba na 4 - 5 porcí :

  • 460g uvařené rýže - 1 sáček rýže na vaření
  • 20g - 30g bio kakaa
  • 20g nerafinovaného kokosového oleje
  • 50g javorového sirupu
  • špetka soli
  • 200g - 250g vody
  • 2 kapsle probiotik (probiotika, která používám najdete dole v odkaze) - jinak každá probiotika působí trochu odlišně takže je dost možné, že u některé jiné značky by stačila i jen jedna tableta. Tato probiotika jsou spíše k vnitřnímu užití a ne přímo k výrobě jogurtů, ale já jsem s nimi spokojená a vyhovují mi.


Nejdříve si uvaříme rýži, spíše až rozvaříme a necháme vychladnout. K vychladlé rýži přidáme, kakao, sirup, špetku soli, kokosový olej a postupně přiléváme vodu a nejlépe tyčovým mixérem vše mixujeme do krémové konzistence. Nakonec přidáme probiotika (vysypeme prášek z kapslí) a dobře něčím nekovovým promícháme. Takto připravený jogurt dáme do čisté sklenice, ale neplníme ji úplně po okraj, protože jogurt většinou zvětší svůj objem. Sklenici přikryjeme a necháme na teplém místě 24 hodin zrát nebo použijeme jogurtovač. Při zrání jogurtu je opravdu důležité, aby byl jogurt v teple jinak neuzraje. Průběžně kontrolujeme zrání jogurtu a to tak, že cítíme jemnou nakyslost ať už po čichu tak i po chuti :)) Jogurt v jogurtovači zraje zhruba 8 - 12 hodin. 


Kakao je zdrojem vitamínů a minerálů hlavně hořčíku a železa a obsahuje také antioxidanty. Konzumace kakaa bývá spojována s pocity dobré nálady a uvolněním.

Kokosový olej (nerafinovaný) se řadí mezi nasycené tuky a obsahuje vit. D, A, E, K, kyselinu laurovou, kapralovou, kaprinovou. Má blahodárné účinky na trávení, hydrataci organismu a regeneraci buněk. Obsahuje mastné kyseliny s dlouhým řetězcem, které se neukládají do tukových zásob, ale uvolňují se postupně na energii.

Javorový sirup obsahuje draslík, vápník, mangan a zinek (zinek a mangan jsou důležité pro naši imunitu), železo, fosfor, vitamin B a riboflavin. Javorový sirup působí protizánětlivě, má antioxidační účinky a chrání cévy. I přes všechna pozitiva s javorovým sirupem šetříme jelikož je to stále jen sladidlo :)

Rýže je dobře stravitelná, zasytí, dokáže regulovat hladinu cukru v krvi a snížit krevní tlak. Je bohatá na škrob a obsahuje velké množství aminokyselin, vitamíny B6, E, draslík, železo, fosfor, hořčík, chrom, selen a další minerální látky. Při pravidelné konzumaci dokáže snížit hladinu cholesterolu v krvi.